En uke i nobelrus

av @NTNUhealth 10. oktober 2014

Bloggere: Kristina Jones og Hanne Strypet,
kommunikasjonsmedarbeidere ved Det medisinske fakultet

Det startet som en helt alminnelig uke ved Det medisinske fakultet. Mandag morgen var vi helt uvitende om at ved lunsjtider kom alt til å være snudd på hodet. Da fikk vi den mest fantastiske nyheten et medisinsk fakultet kan få; to av våre forskere; May-Britt og Edvard Moser hadde fått Nobelprisen i medisin!

annonseringen av nobelprisen

May-Britt jubler, det jubles i gangen og skåles i sjampanje med Menno Witter (t.v.) og Stig Slørdahl (foto: Hanne Strypet og Nancy Bazilchuk)

Det var jubel i gangene, May-Britt selv hoppet rundt med favnen full av blomster, mens Edvard satt uvitende på flyet til München. Det tok ikke lang tid før et stort pressekorps hadde funnet veien til Medisinsk-teknisk forskningssenter hvor Kavliistituttet og fakultetet holder til. Klokken ett ble det en storstilt feiring, og sjampanjen og kakene var på plass. Det ble sunget “Happy Nobel to you”, og “We are the Champions” ble spilt over anlegget. Det var en fantastisk stemning blant de ansatte på Kavliinsituttet og de andre som hadde møtt opp.

Hele verdens pressekorps ønsket en bit av May-Britt og Edvard denne dagen. Telefonene kokte, og innboksene begynte å fylle seg opp. May-Britt ga det ene intervjuet etter det andre.

Dagen etter, tirsdag, fortsatte det å tikke inn telefoner og mailer med intervjuforespørsler. Også politikere har ønsket seg noen minutter med Nobelprisvinnerne.

Børge Brende besøker nobelprisvinnerne

Utenriksminister Børge Brende overrakte blomster og sine gratulasjoner til May-Britt Moser (foto: Frode Jørum)

Tirsdag ettermiddag kom en stolt utenriksminister Børge Brende innom Kavliinstituttet, for å gratulere. Brende ble tatt i mot av May-Britt Moser, rektor Gunnar Bovim og dekan Stig Slørdahl. Brende overrakte en flott blomsterbukett i høstfarger til May-Britt Moser.

Børge Brende besøkte Kavliinstituttet i 2013, og fikk den gangen en omvisning på labben.
– Det er utrolig hyggelig å være tilbake på Kavliinstituttet, og denne gang for å feire mottakelsen av en nobelpris, sa Brende.

Edvard var i München, men fant fort ut at han måtte komme seg tilbake til Trondheim. Når man nå en gang har fått en nobelpris, er det stas å få feire sammen med kollegaer.

Hvordan ønsker man en nobelprisvinner velkommen hjem? En busslast med kolleger fra Kavliinsituttet og et pressekorps i ankomsthallen på Værnes er en selvsagt ingrediens. 50 norske flagg ble kjøpt inn i all hast. Det var en spent og utålmodig samling som ventet den nybakte nobelprisvinneren da han landet, med May-Britt og døtrene Ailin og Isabel i spissen.

Mottakelse av Edvard Moser på Værnes

May-Britt, døtrene Ailin og Isabel, dekan, rektor, prorektor, kolleger og pressekorps møtte Edvard på flyplassen (Foto: Hanne Strypet og Idun Haugan)

Onsdag var det markering av Nobelprisen i det ærverdige Hovebygget på NTNU, mens på torsdag var det oss på Øya sin tur til å hylle prisvinnerne. Dekan Stig A. Slørdal inviterte ansatte og studenter ved fakultetet og St. Olavs Hospital til en markering i kantina i Medisinsk-teknisk forskningssenter. Prisvinnerne ankom lokalet til ellevill jubel fra alle oppmøtte, og til kake, taler og sang fra student- og legekorene Bilyd og Foetus ex Ore.

Stig Slørdahl minnet om at han hadde lovet å pensjonere seg den dagen det ble en Nobelpris ved fakultetet, men måtte innrømme at han ikke var klar for dette akkurat nå – til humring fra vinnerne selv.

– Det er så stort at dere har fått denne prisen, sa Slørdahl og fortsatte: men det som også er stort er at det er så lett å feire dere på grunn av hvem dere er som personer. Dere har skapt et unikt miljø hvor folk har det gøy med det klare målet om å utføre fremragende forskning.

Administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Nils Kvernmo, overrakte to skulpturer som en forsmak på utmerkelsen Riddere av St. Olavs orden som han var overbevist ville komme som et resultat av denne ukes hendelser.

Feiring av nobelpris på fakultetet

St. Olavs-statue overrakt av Nils Kvernmo, gratulasjoner av studenter og mobil-knipsing. (Foto: Kjersti Lunden Nilsen).

Torsdag kveld hadde NRK-programmet Schrödingers Katt en spesialsending med portrettintervju av May-Britt og Edvard som oppsummerer forskningen og forskningskarrieren.

På fredag ble det endelig tid til en pust i bakken og ta et lite tilbakeblikk på uka. Det har vært en hektisk uke, men det har også vært et enormt privilegium å få være med på festen! Vi er kjempestolte over våre fantastiske nobelprisvinnere.

Du liker kanskje også