Omvisning i Medisinsk museum – Forskningsdagene 23.september

av Hanne Strypet 16. september 2014

Forskningsdagene

Visste du at doppler-ultralyd ble utviklet i Trondheim? Og at man kan se hjertefeil hos fostre i mors mage? Medisinsk museum tilbyr en guidet, gratis omvisning i ultralydutstillingen Fra kalde isfjell til varme hjerter 23. september kl 18.00-19.00.

mann ser på iPad i Medisinsk museumMedisinsk museum ligger i 3. etasje i Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital

Grunnen til at vi i dag har mulighet til å se konturene av et ufødt barn i mors mage, og at legene på en enkel og smertefri måte kan sjekke om hjerteklaffene våre fungerer, kan vi blant annet takke et knippe leger og ingeniører i Trondheim for. På 1970-tallet begynte de å samarbeide på tvers av fagdisiplinene sine, og resultatet var ultralyd slik vi kjenner det i dag.

Verdens første ultralydapparat som kan måle hastigheter i blodet ble laget i Trondheim i 1976, en teknologi som finnes ultralydapparater verden over. Dette appratet står i museet. Her kan du også se den nyeste ultralydoppfinnelsen, det håndholdte ultralydapparatet Vscan.

Medisinsk museum har også en mindre samling av gamle medisinske gjenstander utstilt og en tidslinje med glimt fra den medisinske historien både i Trondheim og ute i verden.

Omvisningen er gratis og åpen for alle. Ingen påmelding, men du kan gjerne “melde deg på” via Facebook-arrangementet. Museet er ellers ubemannet, men er åpent for besøk alle dager fra kl 06.30-21.00.

Du liker kanskje også