Professor Are Holen går av som pensjonist i mars 2015, og for å takke ham for mange års innsats holdt hans kolleger og venner ved Det medisinske fakultet og Institutt for nevromedisin en markering 19. november 2014.
Are Holen er spesialist i psykiatri og internasjonalt kjent for sitt arbeid innenfor stress- og katastrofeforskning. Han har vært sakkyndig i en rekke straffesaker i det norske rettsapparat, blant annet 22. juli-rettssaken. Professoren har også bidratt med sin kompetanse etter store katastrofer som Tsunamikatastrofen i Indiahavet i 2004 og Estoniaforliset i 1994.
Are Holen er i tillegg kjent som grunnlegger og faglig drivkraft i den frivillige organisasjonen Acem, og for å ha utviklet metoden Acem-meditasjon.
Tidligere i år ble Holen utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin samfunnsnyttige innsats.
21 år ved Det medisinske fakultet
Are Holen har lang fartstid ved Det medisinske fakultet. Han begynte som førsteamanuensis i medisinske atferdsfag ved Universitetet i Trondheim i 1993, ved det som den gang het Institutt for samfunnsmedisinske fag. Han ble tilknyttet Institutt for nevromedisin da instituttet ble etablert i 2002, hvor han var instituttleder fra 2002 til 2005.
Holen har vært en viktig bidragsyter i utviklingen av medisinstudiet ved NTNU, og satt som prodekan for undervisning fra 2005 til 2009. Han har i tillegg vært en viktig pådriver for fakultetets satsing på global helse.
Ved siden av engasjementet ved universitetet har Holen hatt en bistilling som overlege ved St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Trondheim.