Fedme og metabolsk syndrom, hjerteinfarkt og hjertesvikt

av Maria Stuifbergen 13. oktober 2014

Illustrasjonsbildeav hjerte (iStockPhoto)De henger sammen, men er ikke like. Fedme forbindes med høyere blodtrykk, svekket blodsukkerkontroll og dårligere kolesterolprofil – kjennetegn på metabolsk syndrom. Men det finnes personer med fedme som ikke har metabolsk syndrom og omvendt – de med metabolsk syndrom som ikke har fedme.

Det var kjent fra før at fedme henger sammen med økt risiko for både akutt hjerteinfarkt og hjertesvikt. En ny studie har nå sett på om det er  de metabolske forverringene ved fedme – ikke fedmen i seg selv – som fører til den økte risikoen for hjerteinfarkt og hjertesvikt. For å undersøke dette nærmere gjennomførte nylig forskere ved Institutt for samfunnsmedisin en studie basert på data fra mer enn 61.000 personer som ikke hadde hatt hjertesykdom tidligere og som deltok på Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag i 1997  (HUNT2).

Det viste seg at fedme hadde stor sammenheng med hjertesvikt, men ikke så mye med hjerteinfarkt, så lenge man ikke hadde metabolsk syndrom.

Les mer om denne studien på UNIKARD sin blogg.

Mørkedal B, Vatten LJ, Romundstad PR, Laugsand LE, Janszky IJ. Risk of myocardial infarction and heart failure among metabolically healthy but obese individuals: HUNT (Nord-Trøndelag Health Study), Norway. Am Coll Cardiol. 2014 Mar 25;63(11):1071-8. doi: 10.1016/j.jacc.2013.11.035. Epub 2013 Dec 15.

 

Du liker kanskje også