Sunt eller usunt? 25. april: Aktuell samfunnsmedisinsk møte om maten vi spiser.

av Maria Stuifbergen 14. april 2014

Det som er sunn mat i dag, er plutselig din helses verste fiende i morgen. Barnehagegrupper og skoleklasser uten barn med spesielle matbehov å ta hensyn til synes å være unntaket i dag. På facebook blir vi stadig vekk varslet til å unngå 3 matvarer – så vil vi bli slanke, sunne, og lykkelige. Noen kjenner at de reagerer på kaffe, andre på løk, jordbær, eller selleri. Nøtteallergi er det mange som har. Og ungene må ikke gis sukkerholdig drikke og godtsaker, for da blir de hyperaktive…
Hvordan er det mulig at så mange flere som før ser ut til ikke å tåle maten vi spiser? Tåler vi mindre enn før? Er det sant, finnes det forklaringer for det? Og hvordan kan vi egentlig finne ut hva vi ikke tåler? Er det lurt å ta kosttilskudd, eller er det bortkastede penger? Og hvordan er det nå med sukker – er det virkelig barnas “speed”?Illustraskpnsbilde: iStockphoto
Forskningsresultatene hagler inn, men det er vanskelig for vanlige mennesker og se skogen for bare trær når det gjelder konklusjoner og anbefalinger som blir spredt gjennom mediene.
HUNT forksningssenter har invitert to innledere som kan opplyse oss om dette temaet:

Sunt eller usunt? Tåler eller tåler ikke? Hva skal vi tro om kost og ernæring?

Innledere:
Arnold Berstad, prof. emeritus i gastromedisin , UiO : Hvorfor tåler vi ikke maten vi spiser?
Siren Nymo, klinisk ernæringsfysiolog Helse Nord-Trøndelag: Myte eller virkelighet-blir barn hyperaktive av sukker? 

dato, tid, sted:
25. april 2014 kl. 13.00-14.30 Auditorium HUNT forskningssenter, Levanger

 Møtene er åpne for alle, og etter innledningene blir det god tid til debatt.
HUNT forskningssenter spanderer kaffe/te og noe å bite i.

 Neste møte i serien « Aktuell samfunnsmedisin» finner sted 30. mai og handler om e-sigaretter: Er de en løsning for nikotinavhengige og forebygger røykeskader, eller er de mer skadelige enn nyttige?

 

Du liker kanskje også