Spør en forsker: Når er proteinpulver nyttig?

av @NTNUhealth 7. august 2014

Spørsmål

Finnes det noe forskning på proteinpulver? Hvem trenger det, og hvor mye må man trene for at det skal være nødvenig med proteintilskudd? Er det noe risiko forbundet med å innta proteinpulver?

 

Svar fra Siri Marte Hollekim-StrandSiri Marte Hollekim-Strand

Hollekim-Strand er stipendiat hos CERG

 

 

Selv om nok protein er viktig for å oppnå optimal nytte av trening, er det tilstrekkelig energi som er viktig for å fremme muskelvekst (i tillegg til treningsmetode).

proteinshake

Hvorfor bruke penger på proteinpulver når du i stedet kan spise sunt? (Foto: iStockPhoto)

Hvis du er fysisk aktiv og har et sunt, variert kosthold er det ingen grunn til bekymring over at proteininntaket ditt er utilstrekkelig. På den andre side vil de som ikke får nok protein gjennom kosten, definitivt ha nytte av proteintilskudd. Men hvorfor ikke prøve å endre kostholdet til det bedre i stedet for å bruke penger på kosttilskudd? Er det ikke helt irrasjonelt å erstatte naturlige næringsstoffer med pulvershaker når vi har tilgang til alle slags matsorter? I perioder med mye trening kan du for eksempel drikke noen ekstra glass melk eller spise andre matvarer som er gode kilder til protein.

Å innta protein over anbefalingene er i utgangspunktet ikke funnet å være farlig for personer som er friske og ikke har nyreproblematikk. Selv om det ikke er ofte at det skjer, bør en være oppmerksom på en risiko for at sportsproduktet kan være “forurenset” under produksjon med stoffer som står på dopinglisten, dette spesielt hvis man velger produsenter som også driver produksjon av andre produkter med slike stoffer i.

Les mer om proteintilskudd og se hvor mye protein man trenger etter aktivitetsnivå i innlegget «Er proteintilskudd nødvendig når man trener?» som ble publisert på CERG sin blogg i fjor.

Du liker kanskje også