Digger medisinstudentene digitalbøker?

av @NTNUhealth 3. mars 2014

Blogger: Karina Bjørkedal karina.bjorkedal

For et år siden satte Bibliotek for medisin og helse i gang et prøveprosjekt. Vi ville finne ut om medisinstudentene på NTNU ønsket elektroniske lærebøker. Vi kjøpte derfor inn det som fantes av e-bøker på lista over anbefalt litteratur og sørget for å informere godt om det nye tilbudet. Så var det bare å vente i spenning, ville medisinstudentene benytte seg av tilbudet?

Fram til nå har medisinstudentene hatt liten, eller ingen tilgang til elektroniske lærebøker. Forlagene jobber fremdeles med å utvikle gode lisensordninger, og holder tilbake populære titler i frykt for å tape penger. Norske titler er så godt som ikke-eksisterende.

bilde fra biblioteket

Vi var usikre, men måtte ta et valg; skulle vi ta skikkelig sats og kjøpe inn de dyre, men populære e-bøkene for å se om bruken forsvarte den økonomiske storsatsningen? Vi bestemte oss for å gi full gass, og brukte litt over 300 000kr på 35 bøker.

NTNU Universitetsbiblioteket har lenge tilbudt e-bøker, men bruken har aldri tatt helt av. Kanskje fordi vi ikke har kunnet tilby de mest populære titlene? Eller foretrekker studentene rett og slett de tradisjonelle papirbøkene?

E-bøker har noen klare fordeler. Du kan for eksempel søke i hele boka, ikke bare på tittel og forfatter. Mange av e-bøkene tilbyr også «ekstra materiale», som video, oppsummeringsspørsmål, interaktive modeller, ordbok og så videre. I tillegg er det jo også penger å spare, du glemmer ikke boka hjemme og boka er aldri utlånt. Men så er det også noen ulemper. E-bøker er ikke en ferdig utviklet materialeform, og det er fort gjort å møte på tekniske utfordringer med format, kopisperre, VPN eller nettilgang. I tillegg er det stor forskjell på å lese på skjerm og papir, og preferansene for dette varierer fra person til person.

Så hva er resultatet, kan vi på biblioteket forsvare alle pengene vi brukte på e-lærebøkene? Svaret er (heldigvis) ja! Nettsiden vår om e-lærebøker har høye brukertall, og statistikken vi mottar fra forlagene viser at e-bøkene er mye brukt. Vi har derfor bestemt oss for å utvide prøveprosjektet med ett år, og ha en ny evaluering etter det. Så fortsett og bruk e-bøkene, vi følger utviklingen med spenning!

Du liker kanskje også