Myelomatose, sykdommen som er mest kjent som beinmargskreft, er blant de vanligste blodkrefttypene i Norge i dag. Hvert år dør 250 mennesker av myelomatose.
forskning
-
ForskningforskningNTNUhealth
Hvordan vi oppdaget en ny mekanisme i immunceller for å vekke HIV virus som ligger i dvale
av @NTNUhelse 26. februar 2020Dette blogginnlegget handler om historien bak en artikkel som vi nylig har publisert i tidsskriftet Nature Communications. Artikkelen er den første publikasjonen fra vår arbeidsgruppe “Molecular Mechanisms of Mycobacterial and HIV Infections” ved CEMIR på HIV.
-
Har Justin Bieber borreliose? Skal risiko for demens, sorg, fedme, kjønnsinkongruens og aldring være diagnoser? Dette er aktuelle og vanskelige spørsmål, som viser at diagnoser har makt. De er verdivirksomme på en rekke måter. Derfor er de viktige for pasienter, profesjonelle og politikere.
-
Barn og ungeforskningPsykisk helse
Får ungdom i barneverninstitusjoner nok sosial støtte?
av RKBU Midt-Norge 11. oktober 2019Å oppleve sosial støtte er en viktig faktor for barn og unges utvikling. Sosial støtte er sentralt for å mestre stressende livssituasjoner og for god psykisk helse, spesielt for sårbare barn og unge. Ungdommer som bor i barneverninstitusjon har ofte en belastende bakgrunn med omsorgssvikt, flere flyttinger og mange brutte relasjoner, som alle er kjente risikofaktorer for å oppleve mindre sosial støtte videre i livet. I artikkelen Perceived social support among adolescents in Residential Youth Care undersøkte vi dette området nærmere. [1]
-
Forplantning og fødselForskningforskningKreft
Må vi snakke mer om sex med kreftpasienter?
av @NTNUhelse 30. august 2019av Randi Johansen Reidunsdatter Seksuelle problemer er av de hyppigste og mest langvarige seneffekter etter brystkreftbehandling. Fysiske plager, som for eksempel tørre slimhinner og…
-
NTNU Helse har i flere år bidratt med arrangement under Arendalsuka og de siste årene har vi samarbeidet med SINTEF om arrangement innen flere tema.
I år ønsker vi å sette fokus på hvordan vi skal klare å levere helsetjenester til befolkningen på nye måter, hvor kvaliteten forblir god, men forbruket av ressurser reduseres.
-
ForskningforskningKreftNTNUhealth
Bedre diagnostikk og behandling med avansert medisinsk avbildning
av @NTNUhelse 13. mai 2019Vi forsker på medisinske avbildningsmetoder, slik at vi bedre kan oppdage, karakterisere og behandle kreftsykdom. Det siste året har jeg vært så heldig å få være med på å utvikle et stort, nytt forskningsprosjekt sammen med samarbeidspartnere lokalt og nasjonalt. Prosjektet tar utgangspunkt i avansert medisinsk utstyr finansiert av Trond Mohn stiftelse.
-
Betennelse og immunsystemetFolkehelseForskningforskningGenerell helserelevansNTNUhealth
Verdas tuberkulosedag 2019
av @NTNUhelse 25. mars 2019Den 24. mars markerer vi verdas tuberkulosedag. Det var på denne dagen i 1882 at Dr. Robert Koch offentleggjorde at han hadde oppdaga bakterien som forårsaka sjukdomen tuberkulose, nemleg Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulose er truleg årsaka til 1 milliard dødsfall dei to siste århundra og i dag døyr det årleg 1,5 millionar menneske av sjukdomen på verdsbasis. Ved Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR) i Trondheim forskar vi på tuberkulose. Det er fordi vi er avhengige av å gjere nye oppdagingar for å betre den tilgjengelege behandlinga og for å stogge den varsla krisa med antibiotikaresistens.
-
FolkehelseForskningforskningKreftNTNUhealth
Hva hadde verden vært uten grunnforskning?
av @NTNUhelse 3. februar 2019I sommer feiret jeg mitt 10-års jubileum som forsker ved Fakultet for medisin og helsevitenskap og et raskt tilbakeblikk avslørte at jeg har holdt på med mye forskjellig: Fra å måle bevegelse av vannmolekyler i kreftsvulster, via eksperimenter med nanopartikler laget av superlim, til studier av spredning av kreft i sebrafisk. Felles for alle disse prosjektene er at de er drevet fram av min egen og andres nysgjerrighet. I denne bloggen vil jeg slå et slag for den langsiktig forskningen som er drevet frem av nysgjerrighet!