Blogger: Siren Nymo, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin
Folkehelsearbeid krever entusiasme, iver og ikke minst samarbeid mellom det offentlige, det private og frivillige. Dette var tydelig under Folkehelsekonferansen 2016. Over hundre ressurspersoner deltok på konferansen som ble arrangert av Folkehelsealliansen i Nord-Trøndelag.
Hvis “lav-karbo” er svaret, hva er da spørsmålet?
Jeg ledet debatten etter innlegget ved kommunelege Vegard Nilsen fra Søgne om “Mat for bedre helse“, og jeg ønsker spesielt å trekke frem noen av hans poenger.
Kommunelege Nilsen var tydelig på at det er mange måter å slanke seg på, og hadde stor forståelse for vektreduksjon som et utfordrende prosjekt. Han ga et annerledes foredrag om “Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kronisk sykdom” utgitt av Nasjonalt råd for ernæring. Han fortalte om Minnesota-studien, som var et sulteksperiment, og hvor galt det kan gå når det blir for lite av livsviktige næringsstoffer.
Nilsen ga eksempler på hvordan kanel og kaffe kan ha blodsukker-regulerende effekt, men at råd om enkeltmatvarer ofte tar bort fokus fra nødvendigheten av å se helhetlig på kostholdet. Han kom derfor ikke med “Vegards kostråd” til stor glede for oss som arbeider for en mer forskningsbasert og helhetlig forståelse.
Han spissformulerte: “Hvis spørsmålet er bedre helse, må svaret være de nasjonale kostrådene“. Han minnet om at disse rådene ikke er særnorske, men bygger på omfattende mengde forskning fra hele verden.
Folkehelsearbeid til inspirasjon
Hovedtema for årets konferanse var “Aktiv transport“, og innleggene inspirerte med nytt på Gadget-fronten, politisk debatt, lekkasjer om hva som venter oss i HUNT4.
Den nye aktivitets app`en PAI (Personalized Activity Intelligence) utviklet av professor Ulrik Wisløff og hans medarbeidere ved NTNU ble presentert. PAI måler helsestatus basert på HUNT-data, og gikk av med prisen på verdens største teknologimesse i Las Vegas.
PAI er et veldig godt eksempel på hvordan forsknings resultater fra HUNT gjennom mange år kan komme en hel verden til nytte, og i HUNT4 får alle et tilbud om å bruke app`en.
Folkehelsekoordinatorer fortalte om ulike prosjekter om aktiv transport. Blant annet fortalte Camilla Skogmo om hvordan Helse Nord-Trøndelag hadde blitt kåret til Norges sprekeste bedrift og lyktes med både sykle-til-jobben-aksjon, og ”aktivt sykehus”. Man kan bli stolt og inspirert av å være ansatt i en slik bedrift.
Professor og daglig leder ved HUNT Steinar Krokstad ga et engasjert oppspill til politikerdebatten hvorvidt økonomisk ideologi har tatt overhånd. Penger er et middel, men synes nå å ha blitt et mål i seg selv.
Elin Solvang ledet politikerdebatten om hverdagsaktivitet og aktiv transport mellom ordførerne Ida Stuberg (Inderøy), Per Olav Tyldum (Overhalla) og Robert Svarva (Levanger). De overgikk hverandre i suksesshistorier om tilrettelegging for sykling og bussmuligheter i kommunene sine. Manglende gatelys og fortau i utkantstrøk ble dog ikke nevnt denne gangen.
Svarvas avslutningskommentar vakte applaus da han appellerte til foreldre om ikke å kjøre sine barn til skolen. Støttet av følgende sitat: ”De som tror at de ikke har tid til fysisk aktivitet må før eller siden sette av tid til sykdom”, sagt av Edward Stanley (1826-1893).
Steinar Krokstad avsluttet konferansen med å invitere til neste års folkehelsekonferanse, som har temaet ”kosthold for bedre helse”.
Vi gleder oss til HUNT4, og nye muligheter til å forske på mat, aktivitet og helse.