DU kan bidra i kampen mot beinmargskreft

av @NTNUhealth 10. mai 2016

Blogger: Even Holth Rustad, forskerlinjestudent ved Senter for myelomforskningHolth-Rustad

Hvert år blir 380 nordmenn rammet av kreft i beinmargen. I begynnelsen kan vi slå ned sykdommen med medisiner, men etter noen måneder eller år kommer den tilbake. Da starter vi behandling på nytt og får igjen sykdommen under kontroll. På denne måten kan vi ofte holde kreftcellene i sjakk gjennom flere år. Men sykdommen kommer alltid tilbake, og til slutt er det kreftcellene som vinner.

I dag har vi ingen måte å ta livet av alle kreftcellene ved beinmargskreft. Selv etter langvarig og tøff behandling blir det alltid noen igjen som gjør at sykdommen kommer tilbake. Tar vi kreftcellene ut av beinmargen og dyrker dem i laboratoriet, vil de alle sammen dø i løpet av noen dager. Det er altså ikke bare kreftcellene som er problemet ved beinmargskreft. Noe i den syke beinmargen gjør at kreftcellene holder seg i live – men det er ingen som vet hva. Det prøver vi å finne ut av i forskningsgruppen vår ved NTNU og St. Olavs hospital.

Beinmargsdonor
Professor Anders Waage/Beinmargsprøve (Foto: Geir Mogen)

For å finne ut av hva som er galt i den syke beinmargen, må vi sammenligne beinmarg fra kreftpasienter med beinmarg fra friske personer. Vi har mange prøver fra pasienter med beinmargskreft, men ingen friske prøver å sammenlikne den med. Derfor trenger vi din hjelp.

Hvis du er en stort sett frisk person i aldersgruppen 50-80 år kan du gi litt av din beinmarg til forskning. Ditt bidrag vil være til stor hjelp for fremtidige pasienter med beinmargskreft.

Beinmargsprøve tas med en nål fra hoftekammen og gjennomføres på St. Olavs hospital. Stikket kan medføre noe ubehag/smerte og gjøres i lokalbedøvelse. Selve prosedyren tar ca. 15 minutter. Du vil motta en mindre økonomisk kompensasjon som takk for ditt bidrag.

Meld deg som beinmargsgiver hos Poliklinikk for blodsykdommer, telefon 72 82 51 00 eller på e-post elbjorg.johnsen@stolav.no. Ta kontakt om du er i tvil om du kan delta på grunn av sykdom.

Du liker kanskje også