Magneter og medisin – Forskningstorget 19. og 20. september

av @NTNUhealth 17. september 2014

– Hvordan bruke MR-bilder i kreftdiagnostisering?

 

Tekst: Linda Skjærvik (Kreftforeningen) og Hanne Strypet (NTNU)

magnetKan man bruke magneter til noe annet enn å henge barnetegninger på kjøleskapet eller binde sammen leketog? Hva med å finne en kreftsvulst?

Er du turgåer har du kanskje brukt et kompass en eller annen gang. Skal du lage deg et måltid hjemme, setter du kanskje på en induksjonskomfyr? Alt dette er magneter i hverdagen.

 

Flo og fjære

Inne i MR-maskinen er det en magnet som er 600 ganger sterkere enn en vanlig kjøleskapsmagnet. Kroppen vår består av ca. 70 prosent vann. Vann er magnetisk, og det støtes bort fra magneter. MR-magneten gjør at vannet i kroppen strekker seg mot en retning, akkurat som ved flo og fjære.

 

Magnetisme og vann i kroppen

MR-maskinen skanner kroppen, fanger opp signalene fra vannet i kroppen og registrerer hvordan det endrer seg når MR-magnen slås på. Slik får legene tatt et bilde av innsiden av kroppen og bløtvevet, og ikke bare skjelettet som ved røntgen-fotografering.

Magnet-Magnus

På kroppen til “Magnus” er det plassert kompass. Kompassene illustrerer hvordan MR-maskinen bruker magnetisme for å lage et bilde av innsiden av kroppen (foto: Deborah Hill/NTNU).

De ulike organene ser forskjellige ut på MR-bildet fordi de har ulik mengde vann i seg. Kreftsvulster og vanlig vev har ulik konsentrasjon av vann i seg. Det gjør at MR-avbildning egner seg godt til å se kreftsvulster.

 

Personlig kreftbehandling

3 målrettede stikk eller 15 stikk «i blinde» – hva velger du? MR Cancer-gruppen ved NTNU i Trondheim har nylig starter opp et forskningsprosjekt, støttet av penger fra Kreftforeningen, der de er på leting etter en ny måte å ta vevsprøver (biopsi) av kreftsvulster i prostataen. Prostata er en kjertel hos menn som ligger under urinblæra.

I dag tar legene ca. 15 vevsprøver «i blinde» av denne kjertelen for å finne kreften – og kanskje bommer de. Med MR-avbildning, er det mulig å ta disse vevsprøvene mens man samtidig ser hvor kreften er. Da er det lettere å sikte seg inn og bare ta to-tre slike stikk i vevet. Dette er en mer effektiv og presis behandlingsmetode.

 

Fordi du har bidratt

Det er midler som er samlet inn under Kreftforeningens innsamlingsaksjon «Krafttak mot kreft» som gjør at forskerne ved MR Cancer-gruppen kan utvikle denne behandlingsmetoden.  I 2013 ga Kreftforeningen 221 millioner kroner til mange ulike forskningsprosjekt. Dette viser at kreftforskning nytter. Dette har Kreftforeningen fått til fordi du har gitt ditt bidrag til dem.

PET-MR-skanneren ved NTNU og St. Olavs Hospital (foto: Geir Mogen)

PET-MR-skanneren ved NTNU og St. Olavs Hospital (foto: Geir Mogen)

Møte oss

På Forskningsdagene 2014 i Trondheim, kan du møte forskerne på torget i Trondheim. Fredag 19. september og lørdag 20. september kan du prøve en mini MR-maskin og se hvordan den virker. Der står forskerne klare til å svare på dine spørsmål om behandlingsmetoden, og Kreftforeningen for å fortelle om sitt arbeid og svare på spørsmål.

Du liker kanskje også