Til alle movemberkarer: Nyt å barbere deg

av @NTNUhealth 28. november 2014

Blogger: Mads Nortvedt mads nordtvedt
Barberingsentusiast og forfatter av boka «Klassisk barbering – med stål mot strupen»

 

Det er en fryd å se at så mange deltar i Movemberaksjonen. Det er mange gøyale barter å se i gatebildet for tiden. Noen har kanskje oppdaget at de kler en mandig bart, og andre får klare hint fra sin bedre halvdel: «Den barten forsvinner vel når movember er over?»

Uansett om du i månedskiftet november/desember tar barten for å glede dine nærmeste, eller bare deg selv, har du muligens fått et nytt forhold til ansiktshår – og det å barbere seg selv.

mange-barberblader

Det er ikke noe problem å finne steder å kjøpe barberblader på Internett. Foto: Mads Nordtvedt

For de fleste menn i dag, er dette å barbere seg noe man bare gjør uten å tenke over hvorfor og hvordan. Dét mener jeg er ganske trist, siden man ved å bare klaske noe spray-barberskum i ansiktet, og «dure i vei» går glipp av noe som kan være en aldri så liten «manne-spa»-opplevelse.

Tips

Om du er en av de mange menn som opplever barbering som et «nødvendig onde», ønsker jeg nå å gi deg noen tips til hvordan du kan få en bedre barberingsopplevelse. Det virker muligens ulogisk, men jeg anbefaler faktisk å gå tilbake i tid, og ta i bruk «gammeldags» barberutstyr. Om du syns dette virker rart, ber jeg deg tenke over disse argumentene:

fukt barberkosten

Mads anbefaler å gå tilbake i tid, og ta i bruk «gammeldags» barberutstyr. Foto: Mads Nordtvedt

1. The art of manliness. Du følte deg muligens litt ekstra mandig med barten på overleppa i november? Denne følelsen av «mandighet fra svunnen tid» kan man også få en opplevelse av ved å bruke klassisk barberutstyr.

2. Nyt det. Når du tar deg god tid til å såpe inn haka med varmt såpeskum som lukter godt, og bruker god gammeldags barberkost, gir det en stor grad av nytelse. Jeg kaller det en «manne-spa-opplevelse».

3. Det er miljøvennlig. En gammeldags metall-barberhøvel er laget for å vare –– ofte holder den i flere generasjoner. Jeg bruker selv mange barberhøvler fra starten av 1900-tallet som stadig fungerer helt fint. Enkle barberblader uten noe plast og overflødig emballasje genererer minimalt med søppel. Metall smeltes enkelt om til nye produkter.

4. Det er økonomisk smart. En pakning med moderne femblads-hoder koster gjerne fra 160 kroner og oppover. En fempakning med løse blader koster 25-30 kroner.

5. Ikke la deg lure – du trenger bare ett blad. Nøkkelen til en god barbering ligger vel så mye i forberedelsene som i selve bladet. Om skjeggstubbene er godt varmet opp og fuktet, strekker skjeggstubben seg ut og blir lettere å kutte. En gammeldags barberhøvel kutter stubbene lett, og den går ikke så fort tett om du har «tredagers» eller lengre stubber. Når haka tørker og stubbene som er igjen etter barberinga trekker seg tilbake, opplever du at barberinga er veldig glatt og tett.

Man kan selvfølgelig fortsette med den moderne flerbladshøvla, men jeg anbefaler deg uansett å innføre gode rutiner for fukting og innsåping før du barberer deg.

 

Om du ønsker å se nærmere på klassisk barbering, anbefaler jeg å bruke litt tid på diskusjonsfora og nettsteder dedikert

boka Barbering

Mads Nordtvedt ga ut boka «Klassisk barbering – med stål mot strupen» på ExLibris Media i 2013

til dette emnet. Et lurt sted å starte kan være forumet på det norske nettstedet barbershop.no og min egen blogg: madsno.com/shaveblog.

 

Det finnes også mange internasjonale nettfora dedikert til våtbarbering, som for eksempel badgerandblade.com og straightrazorplace.com –– i tillegg finnes det også mange gode instruksjonsvideoer om klassisk barbering på YouTube. Prøv et søk på “DE-shaving”.

 

Jeg gjør det slik:

1. Når man skal ta skjegg eller en bart med noe fylde, er det lurt å først trimme ned lengden med en vanlig saks. Så tar man en varm dusj med innsåping av skjegget. Om du ikke har tid til en dusj, fukter man en håndduk med varmt vann og holder den mot området som skal barberes (ja – dette fungerer også andre steder på kroppen) i ca tre minutter.

2. Etter denne første runden med håndduk, eller når du kommer ut av dusjen, tar du barberkosten som har ligget i en skål med varmt vann i minst fem minutter. Jobb inn et godt lag med barberskum på haka med sirkulære bevegelser. Ta deg god tid og nyt følelsen av den varme kremen og kosten mot ansiktet. Om du bruker såpe, krem eller andre varianter er smak og behag – det viktigste er at du tar deg god tid. Legg så håndduken som du har fuktet med nytt varmt vann mot skjegget. Hold den der i ca. tre minutter. Skyll av skummet. Så tar du barberkosten og jobber inn et nytt lag barberskum – som du bruker til barberinga.

barbering

Klassisk barbering med DE-høvel går normalt i tre omganger: Nedover, side-til-side, og oppover. Foto: Brynhild Bye-Tiller

3. Når man barberer seg med klassisk DE-høvel, barberer man seg i to eller tre omganger:

– Først nedover, med hårenes retning.

– Så legger du på et nytt lag skum som du barberer bort fra side til side, altså på tvers av skjeggets vekstretning.

– Den tredje omgangen går oppover, mot skjeggets vekstretning. Jeg starter da nederst på halsen og jobber meg oppover. Etter dette er du garantert en glatt barbering. OBS: Mange opplever at de lett begynner å blø når de barberer mothårs. Da dropper du det. Enkelt og greit.

 

Sørg for å ha en god aftershave balm/krem til å smøre på haka etterpå. Ikke bruk alkoholholdig aftershavevann rett på nybarbert hake/leppe. Det svir, og alkohol tørker bare ut huden. Jeg venter til aftershave kremen har trukket godt inn i haka, før jeg splæsjer på litt godlukt – man vil jo lukte som en barbert mann. 🙂

aftershave

Vent med alkoholholdig aftershave. Det svir og kan tørke ut huden. Foto: Mads Nordtvedt

 

Du liker kanskje også