Interessen for medisinsk forskning er stor i dag, og dette er positivt. Samtidig mangler mange bakgrunn for å forstå vitenskapelige prosesser, og det kan føre enkelte debatter på villspor. Akademikere har her et opplyseransvar.
Infeksjoner
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpForskningInfeksjoner
Kronikk: – Ukjent, unødvendig og dreper millioner
av @NTNUhelse 6. august 2019Sepsis – best kjent som «blodforgiftning» – er den vanligste dødsårsaken i verden.
Ved hjelp av kunstig intelligens kan vi i Norge redde tusenvis av liv vært hvert år. -
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpInfeksjonerNTNUhealth
This is not IRONy
av @NTNUhelse 1. november 2018Hvordan kan jeg holde deg i livet slik at du kan møte dine kjære igjen? Mannen din som holder deg så godt i hånda, stryker deg ømt over håret, gråter, men samler seg når han løfter barna dine opp for at de skal få kjenne deg?
Som et puslespill forsøker vi å finne ut hvorfor noen får sepsis. Vi har sett på ulike risikofaktorer registrert ved inklusjon til HUNT 2 og mine siste funn handler om JERN.
-
ForskningInfeksjoner
Hvordan oppdager kroppen invaderende streptokokker?
av @NTNUhelse 21. november 2017Ved Senter for molekylær inflammasjonsforskning (CEMIR) har vi avdekket en ny mekanisme for hvordan immuncellene våre gjenkjenner streptokokk-bakterier. Disse bakteriene kan gi alvorlige infeksjoner hos både nyfødte og voksne.
Av Birgitta Ehrnstrøm, stipendiat, Senter for molekylær inflammasjonsforskning (CEMIR)
-
Bloggere: Egil Lien, professor II ved Centre of Molecular Inflammation Research (CEMIR) og Mathias Pontus Ørning, stipendiat Mange bakterier som gir sjukdom brukar spesialiserte sekresjonssystem…
-
EtikkForskningGenerell helserelevansInfeksjonerNTNUhealth
Apokalypse nå? – Global helsedag 2016
av @NTNUhealth 31. oktober 2016Blogger: Ann-Katrin Stensdotter, professor ved Institt for helsevitenskap. Seminarets tittel lover ikke godt: Står vi virkelig overfor en «Apokalypse nå?» Nei, men kanskje i morgen, om…
-
EtikkForplantning og fødselForskningInfeksjonerNTNUhealthNyre, urinveier og kjønnsorganer
Gjennomfører pasienter med klamydia anbefalt behandling?
av @NTNUhealth 13. oktober 2016Blogger: Elisabeth Øvreberg, UiT Klamydia spres raskt og kan i verste fall føre til sterilitet. Det store spørsmålet i en ny studie er derfor: hva…
-
Betennelse og immunsystemetForskningInfeksjoner
CEMIR drev vaksinekontor på Bamsesykehuset på Forskningstorget
av @NTNUhealth 25. september 2014Blogger: Signe Åsberg, PhD-stipendiat hos Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR) Hvorfor er vaksinasjon så viktig? Hva skjer inni kroppen når du tar en…
-
Betennelse og immunsystemetForskningInfeksjonerLuftveier
Spør en forsker: kan lungebetennelse hos spedbarn gi ettervirkninger?
av @NTNUhealth 11. august 2014Spørsmål Jeg er født på 1960-tallet, og da jeg var 1 mnd gammel fikk jeg dobbeltsidig lungebetennelse. Jeg var ikke på sykehus, og såvidt…
-
Betennelse og immunsystemetForskningInfeksjonerLuftveier
Fredagsforelesning om Inflammasjon: Alle sykdommers mor
av @NTNUhealth 13. mai 2014Hvert år dør nesten 14 millioner mennesker av infeksjonssykdommer. Den største andelen skyldes luftveisinfeksjoner. Dette er rammen for fredagsforelesningen 16. mai som holdes av…