CEMIR drev vaksinekontor på Bamsesykehuset på Forskningstorget

av @NTNUhealth 25. september 2014

Signe ÅsbergBlogger: Signe Åsberg,
PhD-stipendiat hos Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR)

 

Hvorfor er vaksinasjon så viktig? Hva skjer inni kroppen når du tar en vaksine og hvorfor gjør det at vi ikke blir syke? Hvorfor må vi ta så mange vaksiner?

Disse og enda flere spørsmål forsøkte vi ved vaksinekontoret å svare på som en del av Bamsesykehuset på Forskningstorget. Vaksiner har reddet flere liv og forhindret mer alvorlig sykdom enn noen annen medisinsk oppfinnelse. WHO oppgir at mellom 2 og 3 millioner liv reddes hvert år på grunn av vaksinering. Paradoksalt nok har effektive vaksinasjonsprogram gjort infeksjonssykdommer så sjeldne at mange ikke lenger ser viktigheten av vaksinering. Dette fører til at “gamle” sykdommer som de fleste av oss bare kjenner fra historiebøkene, som polio, meslinger og difteri, har fått et comeback.

Virus og bakterier i kosebamseform

Bak fra venstre: vannkopper (chickenpox på engelsk), gjærcelle (som ofte brukes til å lage vaksiner) og forkjølelse. Foran: diare (i brunt!) og influensavirus.

Å fortelle om og diskutere vaksinering med barn og unge er en fin måte å få fram viktigheten av immunisering. Men enda kulere er det selvfølgelig å la dem få sjansen til å sette en vaksine selv – i egne kosedyr eller i en “sykdom”. Med oss på Bamsesykehuset hadde vi kosedyrmodeller av influensa, forkjølelse, en vannkopp, en diarebakterie og gjær. Siden ikke alle besøkende hadde med egne bamser ble ”sykdommene” vaksinert mot det meste i løpet av fredag og lørdag. I tillegg ble en grønn hund gjentatte ganger vaksinert mot røde hunder:

“Han vil jo ikke bli rød, så da må han få en sprøyte – kan du hjelpe meg å sette spøyte på han?”

CEMIR_vaksinekontorEn kanin ble vaksinert mot vondt i magen og en fotballspillende hund ble vaksinert mot både rabies og polio. Flere dyreleger to-be var innom mer enn en gang for å øve seg på å sette sprøyte og mange av bamsene ble nøye fulgt opp på Bamsesykehuset etter vaksinering. De fleste besøkende, uavhengig av alder, visste godt hva vaksinering er og hvorfor vi gjør det. Men den beste forklaringen jeg hørte kom fra en gutt (9) som sa:

“Vaksinering er når man sprøyter inn en liten bit sykdom i armen, for å ikke bli syk”.

Så enkelt er det. Og så viktig!

 

Du liker kanskje også