Nesten 200 Trondheimselever fra videregående skole og deres lærere tok turen da Verdensdagen for psykisk helse ble markert med foredrag, film, stands og diskusjon i dag. Verdensdagen for psykisk helse skal fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.
Regionalt kunnskapssenter for barn og unge sto bak arrangementet sammen med Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk ved St. Olavs Hospital. Arrangementet skulle rette søkelyset på Verdensdagens slagord i år; «Se hverandre – gjør en forskjell», som handler om å forebygge mobbing og ensomhet, og gjøre oss bevisst på at vi alle kan utgjøre en forskjell i andres liv.
Gripende fortellinger
I sin åpningstale oppfordret varaordfører i Trondheim kommune Knut Fagerbakke alle til å være på vakt og se «det usynlige barnet», mens foredragsholder Ruben Klipper engasjerte forsamlingen med sin egen personlige historie.
Klipper snakket om sin oppvekst, og lot tilhørerne ta del i hvordan han opplevde å ha diagnosene Tourette syndrom og ADHD. Han fortalte om brutal mobbing, og om erfaringer med rus og psykiatri, men hans historie handlet også om støtte, håp og det å lykkes.
Fagfolk fra brukerorganisasjoner, tjenester og fra forsknings- og kompetansefeltet stilte på stand under arrangementet, slik at ungdommene fikk øke sin kunnskap om psykisk helse, og om hvor det er hjelp å få om man har det vanskelig.
Dagen ble avsluttet med visning av den sterke filmen «Engelen», som blant annet forteller hvor viktig det er å bli sett av de rundt seg. Filmen handler Lea som vokser opp i et hjem preget av manglende beskyttelse og rusmisbruk.
Verdensdagen for psykisk helse
Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober. I Norge markeres dagen i perioden medio september til medio oktober.
Relatert blogginnlegg:
Se hverandre – gjør en forskjell