Påskesolas festbrems

av @NTNUhealth 11. april 2014

Blogger: Brita PukstadBrita Pukstad

«Må du alltid gnåle om UV-strålene og dra frem solkremen? La oss nå få nyte sola uten at du skal ødelegge moroa med skremsel om hudkreft og solskader!»

Joda, som hudlege blir man ofte festbrems når sola dukker frem. Vi nordmenn er solhungrige, og vil utnytte maksimalt de vidunderlige varme strålene når de endelig dukker opp. Hva så om vi blir litt brent? Det heler jo fort. Og hvem vil vel ikke komme hjem fra påskeferie med sjokoladebrun farge i fjeset og bleke hårtupper som bevis på de fine skiturene på fjellet?  Prototypen på en kjernesunn nordmann/kvinne er for mange en lett solbrent nese og tydelig skille etter solbrillene!

Et par står på slalom istockpoto

Husk god solbeskyttelse i skibakken! Det blir ekstra skummelt når man ikke kjenner de varme solstrålene, er oppe i høyden med økt UVB-belastning samt får refleksjon fra snøen. (Foto: Istockphoto)

Det er dessverre med sol som med tobakk: Man vet ikke konsekvensene av nytelsen før det har gått 10-30 år. Den som må rydde opp i solmisbruket er hudlegen, og når du ser ulike varianter av hudkreft hver eneste uke på jobb blir du fort en festbrems!

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppga i 2009 bruk av solarium på topp tre listen over kreftfremkallende kilder, sammen med tobakk og asbest.  Jo yngre man er, jo større konsekvenser kan UV-stråler gi [1], og i 2011 ble det i Norge innført 18-års grense for bruk av solarium.  Heldigvis.

Hva er det som er farlig?

Det er de kortbølgede, høyenergetiske UVB-strålene som i all hovedsak gir solforbrenning og er kjent for å øke risiko for føflekkreft, men både UVB og UVA gir skader på gener og proteiner, og øker risiko for alle typer hudkreft. UVA-strålene er også årsak til rynker. Risiko for UVB er høyest midt på dagen om sommeren og nærmere ekvator, mens UVA varierer lite i løpet av dagen, tid på året og sted på kloden. Når du kjøper solkrem angir solfaktoren (SPF) beskyttelse mot UVB, men for å få god beskyttelse mot hudkreft generelt må kremen også angi at den har høy grad av UVA-beskyttelse.

Hvordan bør vi beskytte oss?

Den amerikanske hudlegeforeningen (American Academy of Dermatology, AAD) anbefaler i første rekke skygge og tildekning med klær midt på dagen når risiko for påvirkning av UVB er høyest. I tillegg riktig bruk av solkrem minimum faktor 30 og gjentatt smøring hver 2.time. Personer med lys hudtype (blitt lett solbrent og sjelden brun) skal særlig passe på å beskytte seg. Det samme gjelder barn og unge [1]. Personer med nedsatt immunforsvar er også spesielt sårbare for de skadelige effektene av UV-strålene.

mann med solkrem istockphoto

Riktig bruk av solkrem er viktig! Smører man tykt nok vil faktisk solfaktor (SPF) 15 beskytte mot 93% av UVB-strålene, og faktor 30 beskytte mot 97% av strålene. Denne mannen har virkelig gått inn for oppgaven, men hva med nesa . . ? (Foto: istockphoto)

Nå overdriver du vel!  Hvordan skal vi få i oss nok vitamin D?

Et godt poeng! Flere studier har vist at vitamin D beskytter mot en rekke sykdommer, også hudkreft [2]. Om sommeren er UVB fra sola en viktig kilde til vitamin D produksjon i huden mens vi om vinteren trenger påfyll av vitamin D fra mat, som fet fisk og tran. Noen studier har vist at overdreven bruk at solkrem gir for lite D vitamin, mens andre viser ingen forskjell [1]. En fersk publikasjon fra våre gode naboer i øst viser at om voksne kvinner konsekvent unngår sola over mange år gir dette  økt dødelighet, sannsynligvis med årsak i for lite vitamin D [3].

Litt sol hver dag ser altså ut til å være bra ifølge søta bror, men i påska kan det fort bli for mye på en gang! Høyde over havet og refleksjon fra snøen er risikofaktorer for økt UVB, og ved mange timers opphold på påskefjellet skal man bruke høy solfaktor.  Og bruk solkremen riktig! De fleste smører for tynt lag!

Trondheim-Vinter-08-142

Bypåske i trivelige Trondheim. Et godt følge til utepilsen er solbriller og solkrem!

Bruk av UV-stråler som mordvåpen er faktisk mulig («Tanned alive»[4]), og oppdagelsen av en mystisk føflekk kan fort ødelegge påskekosen og skape uhygge. Da hjelper det å vite at man raskt kan få hjelp.  Det er faktisk mulig å få time direkte til hudlege uten å gå via fastlege den 14.mai.  Men fort deg!  Timene fylles fort opp! For mer informasjon, se her.

For de som ellers ønsker litt ekstra lesestoff utenom krimboka i påska anbefales referanse nr. 1 nedenfor.  Her fås svar på en del myter omkring solkrem, og god informasjon om solbeskyttelse generelt, om D-vitamin og om hudkreft.

Festbremsen anbefaler:

Enden på visa om påskesola er måtehold. Ikke så spennende, kanskje, men for å sitere Åge Aleksandersen:

« . . det e kjent og kjært, trygt og godt, og lite komplisert.»

Samme råd bør vel gis om påskesjokoladen?

God påske!

Referanser:

1.            Quatrano, N.A. and J.G. Dinulos, Current principles of sunscreen use in children. Curr Opin Pediatr, 2013. 25(1): p. 122-9.

2.            Hayes, D.P., Cancer protection related to solar ultraviolet radiation, altitude and vitamin D. Med Hypotheses., 2010. 75(4): p. 378-82. doi: 10.1016/j.mehy.2010.04.001. Epub 2010 Apr 18.

3.            Lindqvist, P.G., et al., Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the MISS cohort. J Intern Med, 2014. 4(10): p. 12251.

4.            http://www.crimeandinvestigation.co.uk/shows/curious-and-unusual-deaths/episode-guide/curious-and-unusual-deaths-series-2.

Du liker kanskje også