Blogger: Vibeke VidemVibeke Videm. Foto: Geir Mogen

 

 

 

Spørsmålet lyder «Hva er det i agurker?» Og svaret: «Mer vann enn i sukret brus.» Dette er ingen gåte, men et spørsmål om ernæring, fremsatt av en undrende kollega. I slangeagurk er det 96 % vann, litt A-vitamin, ørlite grann fiber, protein og karbohydrat, og mye god smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men hvorfor kan vi ikke drikke agurk, når det er så mye vann i den? (Foto: Istockphoto.com)

100 g slangeagurk gir en energimengde på bare 11 kcal, så dette er snacks du kan lange innpå. Til sammenligning er det «bare» 90 % vann i sukret brus – resten er sukker. Hver desiliter brus gir 44 kcal og det uten at du blir mett på samme måte som av å knaske agurk.

Men hvorfor kan vi ikke drikke agurk, når det er så mye vann i den? Fordi det faste stoffet er samlet så det lager «agurkstrukturen» rundt vannet, mens sukkeret i brusen er løst i vannet.

Det latinske navnet på slangeagurk er cucumis sativus. Den hører til samme familie som squash og meloner. Sativus betyr tilfredsstillende eller mettende. Et velvalgt navn, for agurker er populære: På verdensbasis ble det produsert over 65 millioner tonn i 2011, ifølge den siste statistikken fra FNs Food and Agriculture Organization (FAO).

Er du mer opptatt av ernæring enn agurksmak, skal du heller satse på slektningene som er røde i kjøttet, for eksempel cantaloupemelon. Da får du A-vitamin så det virkelig monner, men samtidig også mer energi.

Agurksuppe

Synes du agurk er litt skrint alene, anbefales en tallerken agurksuppe som lett sommermat.

Her er ingrediensene:

  • 200 g slangeagurk (ca. ½ middels agurk)
  • 200 g potet (ca. 2 små til middels store)
  • 7 dl vann
  • 2 dl frosne grønne erter (ca. en kaffekopp)
  • buljong
  • dill
  • et lite dryss pepper
agurksuppe-vibeke-videm

Oppdatert bilde: Her er originalbilde av suppen! (Foto: Vibeke Videm)

Skrubb agurk og poteter godt. Behold skallet på og skjær dem i små terninger. Kok dem møre i buljongvann (ca. 12 minutter). Ha oppi ertene og la dem koke med i ca. 5 minutter til. Smak til med nyklippet fersk dill og evt. et lite dryss pepper – vær forsiktig, ellers blir det hett. Er sommeren varm, smaker suppen godt kald, men er sommeren kald, kan du isteden varme deg på suppen.

(…) regelen som forbød salg av krumme agurker ble opphevet i 2009

Og har du for lite å gjøre i disse agurktider, kan du satse på egenproduksjon av agurker i et lunt hjørne i haven eller i potter innendørs. Med nok vann kan avlingen bli bra, selv om fasongen kanskje ikke blir like rett og fin som på agurkene i butikken. Da kan det være godt å vite at den mye siterte regelen som forbød salg av krumme agurker ble opphevet i 2009, så nå er det bare smaken og den gode, sprøe konsistensen som teller.

 

 

 

Du liker kanskje også