Ungdommens forskernatt 2016

av @NTNUhealth 20. september 2016

UF

Under Ungdommens forskernatt får videregåendeelever mulighet til delta på forskingsaktiviteter tilpasset dem. Realfagsbygget fylles med spennende utfordringer, og fra Det medisinske fakultet vil ungdommene møte Karoline Krane-Gartiser på stand med “dingser” som kan være nyttige i arbeidet med psykiske lidelser. Håvard Kallestad og Marianne Tevik Singstad vil holde foredrag om henholdsvis søvn og ungdommers grenser, og i tillegg er det mulig å delta på 46 andre aktiviteter fra forskjellige forskningsmiljøer ved NTNU.

Kan dingser hjelpe oss å forstå psykiske lidelser? (Stand)

For å behandle psykiske lidelser må den som er syk være i stand til å gjenkjenne symptomer og fortelle om dem. Dette er ikke alltid enkelt, og både pasient og behandler fortolker disse forandringene på sin egen måte. Etter hvert som moderne teknologi utvikles er det kommet mange produkter på markedet som måler bevegelse, søvn, puls, kaloriforbruk og hudsvette, for å nevne noe. Dette er kroppslige fenomener som ofte forandres ved psykisk sykdom, og som nå altså er målbare. I fremtida er det tenkelig at flere og flere av disse objektive måleapparatene vil brukes til å fange opp sykdom vi ikke kan se.

Forskning på bevegelse, søvn og lys/mørke ved psykisk sykdom har i de siste årene vist at bevegelsesmønsteret er forskjellig ved ulike lidelser, at mange sover dårlig når de er deprimerte, at noen søvnsykdommer kan behandles med lys og at mørkebriller (som blokkerer lys) kan bli en behandling for noen tilstander med overaktivitet.

Ved standen «Kan dingser hjelpe oss å forstå psykiske lidelser?» vil det være demonstrasjon av dingser, som treningsklokker, aktivitetsmålere, lysbehandling, mørkebriller og apper som er nyttige for å følge forandringer ved psykiske lidelser.​

Søvn: Myter og fakta (Foredrag)

En god natts søvn er alfa og omega for å fungere som normalt i hverdagen, men svært mange har søvnproblemer. Det finnes mange råd for å få bukt med problemene – som for eksempel å sørge for nok mosjon, unngå kaffe etter et visst klokkeslett og unngå bruk av mobil eller nettbrett like før leggetid. Men virker disse rådene? Psykolog og søvnforsker Håvard Kallestad forteller hva som er myter og hva som er fakta om søvn.

Hvor går grensa di? – Om ungdom og identitet (Foredrag)

Ungdomstiden fører med seg mange spørsmål på veien mot å danne sin egen identitet. Valg skal tas og man må stole på seg selv i en hverdag fylt med forventninger, press og usikkerhet. Å sette grenser for seg selv kan være avgjørende i denne fasen av livet, men det krever mye av ungdommene selv, og av alle som står rundt. Å finne ut hvem man er og utvikle en egen identitet er ikke bare-bare. Forelesningen «Hvor går grensa di? – Om ungdom og identitet» reiser spørsmålstegn ved flere sider av ungdomstiden, og peker på utfordringer ungdommene i dagens samfunn står overfor, spesielt med tanke på å sette grenser for seg selv.

Du liker kanskje også