Interessen for medisinsk forskning er stor i dag, og dette er positivt. Samtidig mangler mange bakgrunn for å forstå vitenskapelige prosesser, og det kan føre enkelte debatter på villspor. Akademikere har her et opplyseransvar.
Folkehelse
-
EtikkFolkehelseGenerell helserelevanshabiliteringHelse- og omsorgstjenesterMeningerPsykisk helseUtdanning
Hjelp – den universelle utformingen er for trang!
av RKBU Midt-Norge 4. mars 2020I januar i år var undertegnede på lansering av heftet «Hjelp – buksa er for trang!». Heftet er skrevet av vernepleier og forfatter Bernt Barstad og er en del av lettlest-serien fra Be-Ni Forlag. Be-Ni Forlag er en av noen få utgivere i Norge som skriver og gir ut tekster som er tilpasset voksne mennesker som har vanskelig for å lese. I dette blogginnlegget skriver vi litt om sammenhengen mellom lese- og skriveferdigheter, digital kompetanse, helsekunnskap og universell utforming.
-
EtikkFolkehelseGenerell helserelevanshabiliteringHelse- og omsorgstjenesterMedfødte tilstanderUtdanning
Erfaringer med å utvikle et e-læringskurs
av RKBU Midt-Norge 2. mars 2020Det er mye som tyder på at nettbaserte kurs etter hvert vil utgjøre en stor del av universitetenes portefølje. Både økonomi, tid og klimahensyn gjør at folk ønsker å reise mindre, og mange må ta videreutdanning ved siden av full jobb. Dette krever fleksibilitet, noe kurs som krever fysisk oppmøte ikke gir. Vi i Regionalt kunnskapssenter for habilitering i Midt-Norge bestemte oss derfor for å utvikle et nettkurs om kunnskapsbasert habilitering, og i dette blogginnlegget deler vi noen av erfaringene vi gjorde oss i arbeidet.
-
FolkehelseForskningGenerell helserelevansHelse- og omsorgstjenesterPsykisk helse
Nytt verktøy for voksne som tidligere har opplevd omsorgssvikt og traume
av RKBU Midt-Norge 28. februar 2020Siden 2016 har en internasjonal forskergruppe oversatt, kulturtilpasset og validert en norsk versjon av kartleggingsverktøyet Maltreatment and Abuse Chronology of Exposure Scale (MACE). Arbeidet øker tilfanget av adekvate verktøy for behandling av voksne, og er spesielt relevant for helsearbeidere innen voksenpsykiatri og kommunale helsetjenester.
-
Har Justin Bieber borreliose? Skal risiko for demens, sorg, fedme, kjønnsinkongruens og aldring være diagnoser? Dette er aktuelle og vanskelige spørsmål, som viser at diagnoser har makt. De er verdivirksomme på en rekke måter. Derfor er de viktige for pasienter, profesjonelle og politikere.
-
NTNU bør jobbe for at flere menn blir sykepleiere. Det vil pasientene tjene på.
-
FolkehelseMeninger
10 selektive tiltak for å bedre barn og unges psykiske helse – del 2
av RKBU Midt-Norge 18. september 2019RKBU Midt-Norge har i 2019 arbeidet med en utfordring vi fikk av Barneombudet høsten 2018. Jeg har i tidligere blogginnlegg beskrevet ti tiltak på universelt og generelt nivå og vil i nye blogginnlegg beskrive våre foreslåtte ti tiltak på selektivt nivå. Forrige blogginnlegg handlet om de fire første tiltakene og her kommer tiltak 5-7.
-
FolkehelseNTNUhealthPsykisk helse
Kjære ordfører, kan jeg få gi noe tilbake?
av @NTNUhelse 30. august 2019Kjære ordfører! Tenk deg at oppgaven du har er å vente. Seks måneder, ett år, tre år eller fem. Du vet ikke hvor lenge. Hva ville det gjort med troen på dine egne ferdigheter og din mentale og fysiske helse?
-
Barn og ungeFolkehelseMeningerPsykisk helse
10 generelle råd for bedre psykisk helse hos barn og unge (del 3)
av RKBU Midt-Norge 2. juli 2019RKBU Midt-Norge har i vinter arbeidet med en utfordring vi fikk fra det nye barneombudet Inga Bejer Engh. Hun spurte oss i et møte om hvilke 10 tiltak hun burde framsnakke på generelt grunnlag for å styrke barn og unges psykiske helse i Norge. Hansken ble kastet – og vi tok imot den. Her kommer de siste 4 tiltakene som vi mener er viktige.
-
FolkehelseGenerell helserelevansMeningerNTNUhealth
Urettferdige og unødvendige helseforskjeller er politiske utfordringer
av Hanne Strypet 11. juni 2019Vi vet i dag en god del om hva som gir oss god helse og hva som kan gjøre oss syke. Forskning har gitt oss mange svar og pekt på sammenhenger; for eksempel vet vi at økonomiske og sosiale levekår har mye å si for helsa, både her i Norge og i verden.
Med arrangementet Folkehelsepolitikk og sosial ulikhet ønsker vi å utfordre fagmiljøene og politikerne våre på hvordan politikken kan løse utfordringene forskerne kommer med.