I januar i år var undertegnede på lansering av heftet «Hjelp – buksa er for trang!». Heftet er skrevet av vernepleier og forfatter Bernt Barstad og er en del av lettlest-serien fra Be-Ni Forlag. Be-Ni Forlag er en av noen få utgivere i Norge som skriver og gir ut tekster som er tilpasset voksne mennesker som har vanskelig for å lese. I dette blogginnlegget skriver vi litt om sammenhengen mellom lese- og skriveferdigheter, digital kompetanse, helsekunnskap og universell utforming.
Etikk
-
EtikkFolkehelseGenerell helserelevanshabiliteringHelse- og omsorgstjenesterMedfødte tilstanderUtdanning
Erfaringer med å utvikle et e-læringskurs
av RKBU Midt-Norge 2. mars 2020Det er mye som tyder på at nettbaserte kurs etter hvert vil utgjøre en stor del av universitetenes portefølje. Både økonomi, tid og klimahensyn gjør at folk ønsker å reise mindre, og mange må ta videreutdanning ved siden av full jobb. Dette krever fleksibilitet, noe kurs som krever fysisk oppmøte ikke gir. Vi i Regionalt kunnskapssenter for habilitering i Midt-Norge bestemte oss derfor for å utvikle et nettkurs om kunnskapsbasert habilitering, og i dette blogginnlegget deler vi noen av erfaringene vi gjorde oss i arbeidet.
-
Har Justin Bieber borreliose? Skal risiko for demens, sorg, fedme, kjønnsinkongruens og aldring være diagnoser? Dette er aktuelle og vanskelige spørsmål, som viser at diagnoser har makt. De er verdivirksomme på en rekke måter. Derfor er de viktige for pasienter, profesjonelle og politikere.
-
Hva er et menneske? I tusenvis av år har vi undret oss og diskutert hva det er å være menneske – hva selvbevissthet er – hva menneskelig lykke er – og hvordan vi oppnår den. Nå har ny teknologi utvidet dette grunnleggende spørsmålet. Det er ikke lenger bare spørsmål om hva et menneske er, men hva vi vil at det skal være i fremtiden.
-
«Er du for eller mot genredigering?» Dette er et spørsmål som fremmer teknologistyrte verdier mer enn verdistyrte teknologier.
-
Helsearbeidere og pasienter er noen ganger venner på sosiale medier. Det kan viske ut helsearbeiderens grensen mellom å være profesjonell og privat.
-
Tidlig diagnostikk av sykdom kan berge liv, men også være falsk alarm. Hvor mye vil du vite om deg selv, og hva skal forsikringsselskapet få greie på? Professor Bjørn Morten Hofmann ved Institutt for helsevitenskap, NTNU, Gjøvik, synes det er både spennende og viktige å gå inn i slike spørsmål. Her forteller han mer om sitt forskningsarbeid.
-
Blogger: Lars Ursin, forsker ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie. For noen år siden publiserte Aftenposten nakenbilder av Fridtjof Nansen, fra boken Nansens siste kjærlighet.…
-
Bloggere: Steinar Krokstad professor i sosialmedisin, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Erik R Sund, forsker, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Bloggen ble først publisert som…
-
Blogger: Elin Yli Dvergsdal, rådgiver for satsingsområdet Global helse Torsdag 3.november hadde NTNU besøk av Kronprinsesse Mette-Marit som intervjuet sitt forbilde, doktor Tore Godal. Studentorganisasjonen…