Myelomatose, sykdommen som er mest kjent som beinmargskreft, er blant de vanligste blodkrefttypene i Norge i dag. Hvert år dør 250 mennesker av myelomatose.
Kreft
-
Forplantning og fødselForskningforskningKreft
Må vi snakke mer om sex med kreftpasienter?
av @NTNUhelse 30. august 2019av Randi Johansen Reidunsdatter Seksuelle problemer er av de hyppigste og mest langvarige seneffekter etter brystkreftbehandling. Fysiske plager, som for eksempel tørre slimhinner og…
-
ForskningforskningKreftNTNUhealth
Bedre diagnostikk og behandling med avansert medisinsk avbildning
av @NTNUhelse 13. mai 2019Vi forsker på medisinske avbildningsmetoder, slik at vi bedre kan oppdage, karakterisere og behandle kreftsykdom. Det siste året har jeg vært så heldig å få være med på å utvikle et stort, nytt forskningsprosjekt sammen med samarbeidspartnere lokalt og nasjonalt. Prosjektet tar utgangspunkt i avansert medisinsk utstyr finansiert av Trond Mohn stiftelse.
-
Blod og blodomløpForskningInnovasjonKreftNTNUhealth
Ultralyd kan gjøre mer enn du tror
av Karl Jørgen Marthinsen 20. mars 2019I 2018 holdt Kenneth Kirkeng Andersen en presentasjon om mulighetene for ultralyd brukt i målbehandling av kreft. Han er PhD-stipendiat ved Universitetet i Sør-Norge, og jobber med utviklingen av ultralyd.
-
Jeg vil her fortelle dere litt om min hverdag som forsker på beinmargskreft, også kjent som myelomatose. Beinmargskreft er en av de vanligste formene for hematologisk kreft, det vil si kreft knyttet til blodsystemet og beinmargen.
-
FolkehelseForskningforskningKreftNTNUhealth
Hva hadde verden vært uten grunnforskning?
av @NTNUhelse 3. februar 2019I sommer feiret jeg mitt 10-års jubileum som forsker ved Fakultet for medisin og helsevitenskap og et raskt tilbakeblikk avslørte at jeg har holdt på med mye forskjellig: Fra å måle bevegelse av vannmolekyler i kreftsvulster, via eksperimenter med nanopartikler laget av superlim, til studier av spredning av kreft i sebrafisk. Felles for alle disse prosjektene er at de er drevet fram av min egen og andres nysgjerrighet. I denne bloggen vil jeg slå et slag for den langsiktig forskningen som er drevet frem av nysgjerrighet!
-
Det er igjen oktober, månaden der mange bærer rosa sløyfer for å vise omtanke for dei som rammast av brystkreft. Sjølv om dei fleste i dag blir friske frå brystkreft, kan behandlinga for nokon setje langvarige spor. Det er dette, seinskader etter brystkreftbehandling, som er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon. Metabolske biverknadar, som vektauke og høgt kolesterol, kan gi kreftpasientar redusert livskvalitet og auke risikoen for blant anna hjarte- og karsjukdom.
-
Blod og blodomløpForskningKreft
Beinmargskreft – kan økt BMP-aktivitet brukes som behandling?
av @NTNUhelse 23. mai 2018Myelomatose, også kjent som beinmargskreft, er en av de vanligste formene for hematologisk kreft, det vil si kreft knyttet til blodsystemet og beinmargen. Det diagnostiseres årlig rundt 400 nye tilfeller av myelomatose i Norge, og forekomsten er økende. Årsaken til at denne sykdommen oppstår er ukjent, men utviklingen skjer gradvis.
Av Oddrun Elise Olsen, postdoktor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin.
-
Overlevelsen for brystkreft er høy. Men mange av kreftoverleverne plages med senskader som går kraftig utover deres livskvalitet. Derfor studerer vi i Breast Cancer Subtypes en gruppe kvinner vi kaller Superoverlevere, fordi de overlevde brystkreft på en tid før dagens behandlingsmuligheter.
Av Maria Ryssdal Kraby, Stipendiat, Institutt for klinisk og molekylær medisin
-
Blogger: Siver Andreas Moestue, professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin. 24. september markeres World Cancer Research Day – Verdens kreftforskningsdag. Dette har kanskje…