Sjukdommen tuberkulose har i liten grad vore grunn for uro i Noreg heilt sida foreldra våre var barn; ein må med andre ord tilbake til 1950-talet. I tida etter andre verdskrig gjorde antibiotika sitt inntog i kampen mot tuberkelbakterien. Dødelegheita frå tuberkulose i Noreg sank til nær null på 1950-talet, og den har heldt seg stabilt låg sida. Allereie i denne tida såg ein framvekst av antibiotikaresistente stammar av Mycobacterium tuberculosis, men nye antibiotika vart oppdaga med slik hyppigheit at ein har vore i stand til å handtere resistente tuberkelbakteriar etter kvart som dei har presentert seg.
Betennelse og immunsystemet
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpForskningInfeksjoner
Kronikk: – Ukjent, unødvendig og dreper millioner
av @NTNUhelse 6. august 2019Sepsis – best kjent som «blodforgiftning» – er den vanligste dødsårsaken i verden.
Ved hjelp av kunstig intelligens kan vi i Norge redde tusenvis av liv vært hvert år. -
Betennelse og immunsystemetFolkehelseForskningforskningGenerell helserelevansNTNUhealth
Verdas tuberkulosedag 2019
av @NTNUhelse 25. mars 2019Den 24. mars markerer vi verdas tuberkulosedag. Det var på denne dagen i 1882 at Dr. Robert Koch offentleggjorde at han hadde oppdaga bakterien som forårsaka sjukdomen tuberkulose, nemleg Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulose er truleg årsaka til 1 milliard dødsfall dei to siste århundra og i dag døyr det årleg 1,5 millionar menneske av sjukdomen på verdsbasis. Ved Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR) i Trondheim forskar vi på tuberkulose. Det er fordi vi er avhengige av å gjere nye oppdagingar for å betre den tilgjengelege behandlinga og for å stogge den varsla krisa med antibiotikaresistens.
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpInfeksjonerNTNUhealth
This is not IRONy
av @NTNUhelse 1. november 2018Hvordan kan jeg holde deg i livet slik at du kan møte dine kjære igjen? Mannen din som holder deg så godt i hånda, stryker deg ømt over håret, gråter, men samler seg når han løfter barna dine opp for at de skal få kjenne deg?
Som et puslespill forsøker vi å finne ut hvorfor noen får sepsis. Vi har sett på ulike risikofaktorer registrert ved inklusjon til HUNT 2 og mine siste funn handler om JERN.
-
Betennelse og immunsystemetForskningHjerte-kar
Kan et sukker bekjempe aterosklerose?
av @NTNUhelse 13. november 2017Kardiovaskulær sykdom som skyldes aterosklerose (åreforkalking) er en av de vanligste dødsårsakene over hele verden. Vår nye studie avslører molekylære mekanismer bak hvordan et syklisk sukker reduserer betennelse på overflaten av kolesterolkrystaller.
Av Siril S. Bakke, PhD/Postdoktor, Centre of Molecular Inflammation Research (CEMIR)
-
Betennelse og immunsystemetForskningKreft
Immunterapi – Hjelp til sjølvhjelp
av @NTNUhelse 3. februar 2017Visste du at AIDS-pasientar får kreft? AIDS står for Aquired Immunodeficiency Syndrome – eit syndrom der immunforsvaret har kollapsa. Til forskarane si forundring førte dette til kreftutvikling. Kroppen vår brukar altså immunforsvaret aktivt til å nedkjempe kreft. Mesteparten av kreftcellene som oppstår i løpet av eit langt liv merkar vi aldri – vårt eige immunforsvar et dei opp like raskt som dei oppstår.
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpForskning
Hva immunforsvaret ditt driver med mens du holder pusten
av @NTNUhealth 21. desember 2016Blogger: Ingrid Eftedal, Forsker og prosjektleder Barofysiologi-gruppa, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk Hvite blodceller er viktige komponenter av immunforsvaret vårt. De beskytter…
-
Betennelse og immunsystemetForskningHjerte-karNTNUhealthNyre, urinveier og kjønnsorganer
Hvor stor er risikoen for å dø etter en hjerteoperasjon?
av @NTNUhealth 25. august 2015Blogger: Kristin Sandal Berg PhD stipendiat, Institutt for Laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer. En hjerteoperasjon er en stor operasjon, og i de fleste tilfeller…
-
Betennelse og immunsystemetForskningKreftMunnhule og fordøyelsessystemetNTNUhealthSpør en forsker
Spør en forsker: Tarmkreft hos pasienter med kronisk inflammatorisk tarmsykdom
av @NTNUhealth 26. mai 2015Spørsmål: Det er kjent at de kroniske tarmsykdommene ulcerøs colitt og Crohns sykdom kan gi økt risiko for tarmkreft. Spørsmålet er hvorfor det noen…
-
Betennelse og immunsystemetForskningLuftveierMedfødte tilstanderMeningerNTNUhealth
Miljø – er det noe farleg det? Om årsakene til allergi.
av @NTNUhealth 13. mai 2015Blogger: Martinus Løvik Professor emeritus, Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, NTNU Miljøet får ofte skulda for at vi blir allergiske, utan…