Sepsis – best kjent som «blodforgiftning» – er den vanligste dødsårsaken i verden.
Ved hjelp av kunstig intelligens kan vi i Norge redde tusenvis av liv vært hvert år.
Blod og blodomløp
-
Blod og blodomløpForplantning og fødselForskningNTNUhealthStoffskifte og hormoner (metabolisme og endokrinologi)
Kan vi avklare om gravide har svangerskapsdiabetes med andre metoder enn glukosebelastning?
av @NTNUhelse 22. april 2019Svangerskapsdiabetes kjennetegnes ved forhøyet blodsukker hos gravide, men vanligvis lavere nivåer enn for de med diabetes. Tilstanden er forbundet med økt risiko for blant annet høy fødselsvekt hos barnet, at barnets skulder blir sittende fast i fødselskanalen og svangerskapsforgiftning hos mor.
-
Blod og blodomløpForskningInnovasjonKreftNTNUhealth
Ultralyd kan gjøre mer enn du tror
av Karl Jørgen Marthinsen 20. mars 2019I 2018 holdt Kenneth Kirkeng Andersen en presentasjon om mulighetene for ultralyd brukt i målbehandling av kreft. Han er PhD-stipendiat ved Universitetet i Sør-Norge, og jobber med utviklingen av ultralyd.
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpInfeksjonerNTNUhealth
This is not IRONy
av @NTNUhelse 1. november 2018Hvordan kan jeg holde deg i livet slik at du kan møte dine kjære igjen? Mannen din som holder deg så godt i hånda, stryker deg ømt over håret, gråter, men samler seg når han løfter barna dine opp for at de skal få kjenne deg?
Som et puslespill forsøker vi å finne ut hvorfor noen får sepsis. Vi har sett på ulike risikofaktorer registrert ved inklusjon til HUNT 2 og mine siste funn handler om JERN.
-
Blod og blodomløpForskningKreft
Beinmargskreft – kan økt BMP-aktivitet brukes som behandling?
av @NTNUhelse 23. mai 2018Myelomatose, også kjent som beinmargskreft, er en av de vanligste formene for hematologisk kreft, det vil si kreft knyttet til blodsystemet og beinmargen. Det diagnostiseres årlig rundt 400 nye tilfeller av myelomatose i Norge, og forekomsten er økende. Årsaken til at denne sykdommen oppstår er ukjent, men utviklingen skjer gradvis.
Av Oddrun Elise Olsen, postdoktor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin.
-
Blod og blodomløpForskningNTNUhealth
Metningsdykkere har mye å lære oss om miljøtilpassing
av @NTNUhelse 3. mai 2018Mennesket er en tilpasningsdyktig art. Gjennom millioner av år har vi utviklet oss for livet på jorda. Ulike omgivelser fører til små variasjoner i fysiologi, men i bunn og grunn er vi temmelig like. Vi puster luft, og holdes på plass av tyngdekraft. Men så har du de som forlater de trygge områdene, og oppholder seg i omgivelser i utkanten av hva kroppen kan tåle. Dykkerne som arbeider med undervannsinstallasjoner på havbunnen – metningsdykkerne – er et slik eksempel. Hva er det som holder dem friske?
-
Blod og blodomløpForskningHjerte-kar
Nye synspunkter på risikoen for komplikasjoner etter hjerteoperasjon
av @NTNUhelse 29. mars 2017Blogger: Tone Bull Enger, Stipendiat, Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer Data fra pasienter som har gjennomgått åpen hjertekirurgi ved St. Olavs Hospital viser…
-
Betennelse og immunsystemetBlod og blodomløpForskning
Hva immunforsvaret ditt driver med mens du holder pusten
av @NTNUhealth 21. desember 2016Blogger: Ingrid Eftedal, Forsker og prosjektleder Barofysiologi-gruppa, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk Hvite blodceller er viktige komponenter av immunforsvaret vårt. De beskytter…
-
Blod og blodomløpForskning
Blodet vårt – fra historiske forestillinger til vitenskap
av @NTNUhealth 13. juni 2016Jostein Halgunset, Professor ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer og Institutt for bioingeniørfag. Blod er denne klissete, røde væsken som pipler fram når vi skjærer oss,…
-
Blod og blodomløpForskningKreft
DU kan bidra i kampen mot beinmargskreft
av @NTNUhealth 10. mai 2016Blogger: Even Holth Rustad, forskerlinjestudent ved Senter for myelomforskning Hvert år blir 380 nordmenn rammet av kreft i beinmargen. I begynnelsen kan vi slå…