Blogger: Karina Bjørkedal
Det er en kjent sak at både forskere og studenter ofte googler i jakten på akademisk litteratur. Faktisk viste en undersøkelse fra 2005 at hele 72 % av forskerne i utvalget søkte etter akademisk litteratur på Google (Swan & Brown, 2005). Det er vel ingen grunn til å tro at antallet er lavere i dag.
Vi som jobber på biblioteket har ikke noe i mot Google (selv om det kanskje kan virke sånn noen ganger!). Det vi derimot er opptatt av, er at den som googler skjønner at Google ikke søker i «alt på internett», slik man gjerne kan få inntrykk av. De fleste faglige artikler publiseres i databaser som ikke gir treff på Google. I tillegg kan det være vanskelig å finne fram til det som faktisk er tilgjengelig, fordi det gjerne drukner i nettsider, blogginnlegg, presentasjoner og kommentarer. Hvor ofte sjekker du treffene på side 7?
Når det er sagt; man kan finne mye nyttig på Google, og nettopp derfor ønsker vi å dele noen nyttige tips, slik at du kan få bedre og mer relevante treff når du googler. Her er 5 nyttige tips til deg som vil bli en bedre googler.
1. Utelat ord du ikke ønsker å ha med ved å bruke –
Av og til kan det være nødvendig å få tatt vekk konkrete ord fra søket ditt. Ved å bruke – tegnet fjerner du treff som inneholder dette ordet. Dette søket vil altså gi deg treff som handler om Frankrikes hovedstad, og utelate treff om hotellarvingen Paris Hilton.
2. Søk på en bestemt nettside
Kanskje leste du en kronikk av NTNU-forsker May Britt Drugli i Aftenposten og ønsker å finne den igjen elektronisk. Et søk på navnet hennes vil gi mange treff, men om du skriver site:Aftenposten.no før navnet, søker du kun i sider på Aftenposten.no der forskeren er nevnt.
3. Søk på filtype
Dersom du vet at dokumentet du leter etter er en Excel-fil, en Word-fil eller en PDF, kan du avgrense søket på dette. På jakt etter en søkeveiledning for PubMed? Skriv filetype:pdf før søkeordet.
4. Søk etter nøyaktige fraser
Bruk hermetegn for å søke etter en nøyaktig frase. Søker du etter Kavli Institute vil Google søke etter både «Kavli» og «Institute». Ved å sette hermetegn rundt søkeordet vil du bare få treff som kombinerer ordene.
5. Gjør to søk på en gang ved å sette OR mellom søkeordene
Søking med OR kan brukes hvis du for eksempel vil søke etter treff på både norske og engelske sider, synonymer eller utenlandske navneformer.