Moserne valgt inn i US National Academy of Sciences

av @NTNUhelse 30. april 2014

Profesors May-Britt and Edvard Moser

Hjerneforskerne May – Britt og Edvard Moser er valgt inn som medlemmer av US National Academy of Sciences. May-Britt Moser er den første norske kvinne med slikt medlemskap. Moserne er også de yngste nordmenn som er valgt inn.

– Vi er både glade og overrasket, sier May- Britt Moser som leder Senter for nevrale nettverk på NTNU. – Vi hadde ingen anelse om at vi ble nominert. Å bli valgt inn i National Academy of Sciences er et tegn på stor faglig anerkjennelse, noe vi er dypt takknemlige for.

Nasjonens rådgivere

The National Academy of Sciences (NAS) er en privat, non-profit organisasjon som består av anerkjente forskere. NAS ble etablert av den amerikanske kongressen i 1863, under Abraham Lincolns styre. Formålet var å gi USA uavhengige, objektive råd omkring forhold knyttet til vitenskap og teknologi. Forskerne som blir medlemmer velges inn på grunnlag av fremragende bidrag til vitenskapen.

200 Nobelpriser

Organisasjonen velger å tilknytte seg internasjonale medlemmer, men bare amerikanske statsborgere har stemmerett i NAS.  I går ble det offentliggjort valg av 84 nye amerikanske og 21 utenlandske medlemmer. Antall aktive medlemmer er nå på 2214, og det totale antallet utenlandske medlemmer er 444 . Nesten 200 av medlemmene har mottatt Nobelprisen.

I følge Wikipedia er følgende nordmenn valgt inn som foreign associates i NAS: Per Andersen (1994), Agnar Sandmo (2009) og Johan P. Olsen (2011). Tidligere medlemmmer er blant andre fysikeren Vilhelm Bjerknes, matematikeren Sophus Lie, oseanografen Bjørn Helland-Hansen, oseanografen Harald Ulrik Svedrup og statsviteren Stein Rokkan.

 

 

Du liker kanskje også