Bamsesykehus – Forskningstorget 19. og 20. september

av Hanne Strypet 9. september 2014

Forskningsdagene

Har bamsen din falt og brukket beinet? Ta den med Bamsesykehuset på Forskningstorget. Her møter du legestudenter som kan bandasjere bamsen din, sy skader eller gjøre en rutineundersøkelse. Her kan også bamsen din få vaksine.

Studentene på standen er med i Medisinstudentenes humanitærorganisasjon (MedHum). I år samler medisinstudenter over hele landet inn penger til Leger uten grensers arbeid for barn og mødre i Bo-distriktet i Sierra Leone.

Helse for mor og barn

I verden i dag mister omlag 800 kvinner livet hver dag i forbindelse med barnefødsel. De aller fleste av disse dødsfallene kunne vært unngått med enkle tiltak og bedre tilgang på helsetjenester.

MedHum retter i år søkelyset på temaet om helse for mor og barn. Dette temaet er spesielt aktuelt da det utgjør punkt 4 og 5 i FNs tusenårsmål om å redusere dødeligheten for barn under fem år med to tredeler og redusere dødeligheten blant gravide og fødende kvinner med tre firedeler. Tusenårsmålene går ut i 2015.

På Bamsesykehuset kan du snakke mer med studentene om hvilke helseutfordringer barn og kvinner har i land som Sierra Leone.

 

Ei jenter får vaksine. Foto: iStockPhotoStikk! Hvorfor vaksinerer vi oss?

Vi vaksinerer oss bare mot sykdommer som er farlige for oss, som man enten kan dø av eller få varige skader av etter å ha blitt frisk igjen. Hvis vi skulle vaksinert oss mot alle sykdommer vi kjenner til, hadde det blitt fryktelig mange sprøytestikk.

I dag vaksineres omtrent 80 % av alle barn i verden mot de seks vanligste og farligste sykdommene: meslinger, stivkrampe, kikhoste, tuberkulose, polio og difteri.

Sammen med studentene på Bamsesykehuset møter du også forskere som kan gi bamsen din vaksine mot disse sykdommene og fortelle mer om hvorfor det er nødvendig med de litt vonde sprøytestikkene for å unngå sykdom.

Disse forskere jobber på Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR) ved NTNU og forsker på betennelser og immunforsvaret, blant annet tuberkulose.

Trude Helen Flo og Magnus Steigedal ved CEMIR.

Trude Helen Flo og Magnus Steigedal ved CEMIR. (Foto: Ida Knutsen).

Visste du at 1 av 3 på verdensbasis er smittet av tuberkulose?

Heldigvis er ikke alle disse syke – de fleste er kun bærere av smitten, men årlig dør mer enn 1,5 million mennesker av tuberkulose.

Forskerne har i dag ikke kommet så langt med gode vaksiner mot tuberkulose. I tillegg har bakterien som forårsaker tuberkulose mutert, og den nye varianten er resistent mot antibiotika. Antibiotikaresistens er et stort problem verden i dag står ovenfor.

I Norge er det ikke mange som får tuberkulose årlig, men på verdensbasis er det stadig flere som blir smittet. Verdens helseorganisasjon (WHO) har et ønske om at det i 2015 ikke lenger skal være flere som blir smittet hvert år, og at tuberkulose ikke skal være et problem for oss innen 2050. Ved Senter for Molekylær Inflammasjonsforskning (CEMIR) har vi forskere som forsker på å lage bedre vaksiner mot tuberkulose. De prøver å forstå bakterien bedre for å hjelpe WHO med å nå målene sine.

Du liker kanskje også