Spør en forsker: Hvorfor har vi fingre?

av @NTNUhealth 13. mai 2013

MedFakNTNUstudenterJosteinHBlogger: Jostein Halgunset

 

 

 

Spørsmål:

Jeg og en venn lurer på noe. Hvorfor har vi fingre? Er det en spesiel grunn til det?
Fra to jenter.

Svar:

Mennesker er etterkommere etter primitive fisk som for kanskje 400 millioner år siden fant på å krype opp av urhavet for å kravle seg framover på land med fiskefinnene sine. I løpet av mange hundre millioner år og mangfoldige generasjoner har de fått etterkommere med svært forskjellig utseende og som har tilpasset seg ulike måter å leve på, ved det som kalles biologisk evolusjon. I hver generasjon er det små forskjeller mellom de forskjellige ungene, og de som er best tilpasset miljøet og levesettet får i sin tur flest etterkommere.

Med bitte små trinn ble ulike dyrearter til, og gradvis ble de stadig mer Jostein Halgunset som underviser. Foto: Geir Mogen/NTNUspesialisert i retning av en bestemt måte å tilbringe livet på. Noen fortsatte å leve delvis i vatn, slik som frosk, og har fått hender og føtter med svømmehud. Noen lærte seg etter hvert å fly og ble til fugler, og frambeina ble gradvis omdannet til effektive vinger. De som tilpasset seg et liv på landjorda, og som løp eller vandret rundt og spiste gras fra bakken, kunne få utviklet kraftige negler i form av klover slik som kyrne eller hover slik som hestene. Hos andre igjen ble neglene kraftige og spisse, det vi kaller klør, som våpen til å holde fast på og drepe byttedyr.

Menneskenes nærmeste forfedre levde til dels oppe i trærne, der de plukket bær og frukt, slik mange av vår nære slektninger fortsatt gjør. Da er fingre og lange tær nyttige både til å holde et fast grep rundt greiner og til å få tak i de beste, modne fruktene.

Seinere flyttet våre forfedre ned fra trærne og ut på slettelandskap, der de reiste seg opp og begynte å gå på to bein. Da er det bedre å ha brede føtter med korte tær. Men hendene, med lange og bevegelige fingre, kunne få nye oppgaver når menneskene lærte seg å balansere på bakbeina og dermed fikk forbeina frigjort til andre oppgaver, som å hente opp spiselige plantedeler fra bakken eller til å bruke våpen på jakt, og et utall andre nyttige ting som øker sjansen for å overleve. Og igjen er det de som er flinkest til å klare seg som får flest etterkommere. Så evolusjonen foretrekker de menneskene som har fingre og er flinke til å bruke dem.

 

Du liker kanskje også