Spør en forsker: Trening og atrieflimmer

av @NTNUhealth 9. november 2016

I denne utgaven av “Spør en forsker” lurer en leser på om han kan ta for hardt i under utholdenhetstrening. Forsker Jan Pål Loennechen fra  Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk svarer.

Spørsmål:

Hei, jeg lurer på om det er belegg i forskningen for at det er mulig å ta i for hardt på trening og dermed pådra seg hjerteproblemer. Jeg har selv hatt det travelt i høst og har tenkt at jeg bør ta i ekstra hardt på trening (spinning) når jeg først har trent. Nå kan det virke som om jeg har fått atrieflimmer, og jeg lurer på om det kan være en sammenheng. Jeg har alltid trodd at det er utelukkende bra å ta i skikkelig når man driver med utholdenhetstrening.

Jogging on treadmill, focus on the treadmill, blurred motion, Canon 1D mark III

Svar:

Det er holdepunkter for at høye volum med utholdenhetstrening over mange år er forbundet med økt risiko for atrieflimmeren. Vi vet ikke nøyaktig hvor mye som må til og dokumentasjonen er begrenset. I de beste studiene ser det ut til at hard trening 5-7 dager i uka er forbundet med dette. Det ser for øvrig ut til at for lite fysisk aktivitet også er forbundet med økt risiko for atrieflimmer.

Du kan lese mer i disse blogginnleggene fra CERG (Cardiac Exercise Research Group) : Intervalltrening gir ikke atrieflimmer og Atrieflimmer: Når går trening fra å være gunstig til å medføre risiko?

 

Du liker kanskje også