Spør en forsker: påvirker gjær immunsystemet?

av @NTNUhealth 3. februar 2015

kvinne skjærer brødNettmagasinet Forskning.no hadde nylig saken  “Blir man overvektig av gjær“, som fortalte om en studie fra St. Olavs Hospital og NTNU der resultatene kan tyde på at det er en sammenheng mellom overvekt og gjær. Saken vakte interesse og nysgjerrighet hos folk, deriblant en av følgerne våre på Facebook, som spør:

Kan dere si mer om hvordan gjær kan påvirke immunsystemet?

Svar fra: Saideh Salamati,
forsker ved Regionalt senter for sykelig overvekt (RSSO)

Forholdet mellom brødgjær og vårt immunsystem er et gammelt og komplisert forhold, ingen kan alt om det. Derfor bør dette studeres nærmere. Så tidlig som i 1900 påpekte en tysk forsker de anti-komplemente egenskapene gjæra har. Senere har også flere forskere vist det samme.

Anti-komplimente egenskaper betyr at soppen (altså gjæra) lurer kroppen slik at den ofte ikke reagerer på den. Grunnene til at kroppen ikke reagerer på gjæra kan være mange. En forklaring kan være eksistensen av naturlig flora av flere beslektede gjærtyper i flere steder på og i vår kropp, for eksempel i munnen (dette er påvist i 2010). Med andre ord tillater kroppen at gjæra er tilstede fordi den eller dens beslektete gjærtyper har en eller en annen nytte for oss.

Candida albicans er akseptert av kroppen som en del av vår naturlige flora (vår microbiota). Brødgjæra er også en candida-art (det ukjønna navnet er Candida robusta, ikke et appetittlig navn, ikke sant?). Derimot finnes det flere studier fra dyr, blant annet mus, som har påvist at brødgjæra har gitt sterke immune reaksjoner i form av diverse hud- eller leddplager.

Her ved Regionalt kunnskapssenter for sykelig overvekt (RSSO) har vi planer om å samarbeide med eksperter innen immunologi for å forstå forholdet bedre.

Du liker kanskje også