Spør en forsker: Hva skjer under “besvimelsesleken”

av @NTNUhealth 9. mai 2014

Blogger: Lars Jacob Stovner (Foto: Geir Mogen)Lars Jacob Stovner

 

 

 

 

Spørsmål

Spørsmålet gjelder blodtrykk, eventuell under- eller overtilførelse av karbondioksid til hjernen, og ein samanheng mellom ein av desse med besvimelse. No kan det vere at du kjem på den tidlegare populære amerikanske “leiken” som kallast The fainting-game, eller besvimelsesleiken. Den går, slik eg har forstått, ut på at ein pressar kroppen til å gi hjernen for mykje karbon/karbondioksid, noke du eller dykk sikkert hviste allereie.

Det er derimot ikkje det eg snakkar om. Eg har lenge, nesten så lenge eg hugsar hatt evnen å styra blodtrykket opp mot hovudet oppover, slik at eg blir rød i ansiktet og får ein slags “white-out”. No nyleg var eg i ein situasjon der eg gjorde dette for spøk (Eg veit dette er dumt, og det er ikkje noke eg har planlagd å gjere igjen), og eg faktisk besvimte, og bokstaveleg talt gjekk i bakken med eit smell. Hovudet traff brusteinen under meg, men eg fekk berre direkte slagsmerte i området som traff bakken, og hverken hovudpine eller hjernerystelse. Med alt dette bak; er dette ein “eigenskap” som mange/noken har, og nøyaktig korleis foregår prosessen? Eg går ut ifra at det, som i besvimelsesleiken, handlar om for mykje karbon i hjernen, men eg pustar heilt fint mens eg gjorde “trikset” mitt, så kvifor skjer det fortsatt?

 

Svar fra Lars Jacob Stovner

Det er litt uklart for meg hva du egentlig foretar deg, men når du skriver at du gjør et eller annet som gjør at du blir rød i hodet før du besvimer, antar jeg at du foretar en såkalt Valsalva-manøver. Det kan gjøres på flere måter, men går ut på at man strammer musklene som gir utpust fra lungene samtidig som man lukker strupehodet slik at lufta ikke slipper ut. Da får man høyt trykk i hele brysthulen, og blodet slipper ikke tilbake til hjertet, og man blir etter hvert rød i toppen.

Illustrasjonsbildeav hjerte (iStockPhoto)

Når hjertet får lite blod inn, kan det heller ikke pumpe noe blod ut, og det vil da etter en tid bli for lite blod til hjernen (foto: iStockPhoto).

Når dette skjer, vil det økte trykket i brysthulen gjøre at alle de store venene som fører blod til hjertet vil kollabere (falle sammen). Når hjertet får lite blod inn, kan det heller ikke pumpe noe blod ut, og det vil da etter en tid bli for lite blod til hjernen.

Hos noen går dette så langt at de besvimer. Når de besvimer klarer de ikke lenger holde oppe trykket i brystet, og da vil blodet strømme tilbake til hjertet og videre opp til hodet slik at hjernen igjen får nok luft. Vanligvis er ikke dette så farlig, men det kan foreligge spesielle andre helsetilstander som man ikke er klar over, og da kan det nok utgjøre en risiko. Det er med andre ord ikke så lurt å prøve dette.

Du liker kanskje også