Spør en forsker: Har jeg for lav hvilepuls?

av @NTNUhealth 29. juli 2014

aktiv dame jogger. Foto: iStockPhotoSpørsmål

Jeg er en kvinne på 62 år og siden jeg var 20 har jeg alltid hatt en hvilepuls på 56 – 60 slag per minutt men nå er den nede i 46 slag per minutt og jeg føler meg ofte veldig slapp. Er dette noe å bekymre seg for?

Jeg er ca 5 – 10 kg overvektig, men forsøker å gå en del for å holde meg i form (mellom 10000 og 20000 skritt per dag eller opp til 15 km per dag med noen motbakker i løpet av dagen). Et par ganger i uken legger jeg inn intervaller og da kan jeg få pulsen opp i 164 – 167 i et minutt eller to. Jeg føler at jeg fremdeles kan forbedre formen en god del.

 

 

Svar fra Dorthe StensvoldDorthe Stensvold. Foto: NTNU/BERRE AS

Stensvold er postdoktor ved CERG / K.G. Jebsen – senter for hjertetrening

 

 

Det er vanskelig å si noe sikkert om dette før du blir undersøkt ordentlig. Ut fra den informasjonen du gir, ser det ikke ut til at du har hjertesykdom, og det er ikke utenkelig at du gjennom langvarig trening og gode gener kan ha så lav hvilepuls. Du ligger riktig nok  i nedre grense for hva som er «normalt», men det ser også ut til at du er over gjennomsnittet aktiv. Men, hvis du er litt bekymret og ikke føler deg helt bra, synes jeg du skal oppsøke legen din. Han vil gjøre de aktuelle undersøkelsene på deg, slik at du kan utelukke sykdom. Lykke til.

 

 

Du liker kanskje også