Spør en forsker: En sammenheng mellom kronisk infeksjon og brystkreft?

av @NTNUhealth 8. januar 2015

Er det noen ved forskningssenteret CEMIR som forsker spesielt på sammenhengen mellom kronisk infeksjon og brystkreft? Hvordan kan man vite at man har en infeksjon i brystet hvis det ikke er noen ytre synlige tegn og det ikke vises på en CRP?

 

Tonje SteigedalTrude Helen Flo Svar fra Trude Helen Flo og Tonje Strømmen Steigedal,
forskere ved CEMIR

 

Det er flere miljø ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU som forsker på inflammasjon (betennelsesreaksjoner) og ulike former for kreft, men det er nok ingen ved CEMIR som forsker spesielt på sammenhengen mellom kronisk infeksjon og brystkreft.

bryst

Typiske symptomer på betennelse er varme, rødhet, hevelse og smerter. (Illustrasjonsfoto: iStock).

Det er heller ingen årsakssammenheng mellom kronisk infeksjon og brystkreft som vi kjenner til i dag. Det finnes derimot en nokså sjelden form for brystkreft som heter inflammatorisk brystkreft, der brystet fremstår som betent fordi kreftceller blokkerer lymfedrenasje i brystet og slik kan gi hevelse, ømhet og rødhet. Siden dette ikke skyldes infeksjon vil heller ikke CRP være økt.

CRP skilles ut i blodet ved noen typer infeksjon, mest vanlig bakterielle infeksjoner, men også noen virusinfeksjoner. Men CRP sier ikke noe om hvor infeksjonen sitter i kroppen. Det er heller ingen åpenbare måter å vite at en har infeksjon i brystet dersom en ikke har symptomer (betennelsessymptomer er varme, rødhet, hevelse, smerte, og kan skyldes infeksjon eller annen type vevsskade) – i de fleste tilfeller vil en infeksjon hvor som helst i kroppen gi symptomer, det samme gjelder også inflammatorisk brystkreft.

Du liker kanskje også