Slik skriver du et blogginnlegg

Har du lyst til å blogge? Forsker du på helserelaterte temaer ved NTNU?
Da hører vi gjerne fra deg!

Tema

Gjennom et blogginnlegg vil du kunne bidra til økt kunnskap om et tema du kan mye om, og du vil ha muligheten til å nå et nytt og bredere publikum. Du kan skrive om:

• Forskningsresultater
  • Metode
  • Pågående eller planlagte forskningsprosjekt
  • Dagsaktuelle tema som f.eks. trening, søvn, psykisk helse eller vaksine, har du som fagperson noe å bidra med?
  • Kommenter internasjonal forskning
  • Trenger dere forsøkspersoner til et studie?
  • Forskningsrelaterte meninger

Kom i gang

Hva er bakgrunn for studien? Hva er de viktigste funnene, og hva er nytt med disse? Hvem er forskningen din nyttig for? Hvilke samfunnsutfordringer den kan bidra til å løse?  Hvor går veien videre?

Velg noen hovedpoenger du vil konsentrere deg om, du behøver ikke å fortelle mye om alt.

Hvem er leseren?

Tenk over hvem du skriver til. Er det studenter, journalister, “mannen i gata” eller finansiører? Du vil sannsynligvis ikke henvende deg likt til alle disse, men det de har til felles er at de er interessert. Ikke undervurder dem selv om de ikke er eksperter på ditt felt.

Fang leserens interesse ved å tenke relevans. Kan innlegget knyttes til aktuelle saker i media? Er det aktuelt for pasienter i forbindelse med en ny behandling? Er det viktig kunnskap for politiske beslutningstakere?

Tittel og ingress

Målet med tittel og ingress er at leseren skal få lyst til å fortsette nedover i teksten. Det er viktig at poenget med blogginnlegget kommer tidlig slik at leseren skjønner hvorfor dette er noe man bør få med seg. Tittelen skal være enkel og fengende, og bruk gjerne ingressen til å vise samfunnsrelevansen. Et spørsmål  mot slutten fører ofte leseren videre inn i teksten.

Vær klar og tydelig

• Unngå (eller forklar) faguttrykk og fremmedord.
  • Bruk korte setninger.
  • Bruk et aktivt språk hvor det er tydelig hvem som handler, for eksempel «jeg forsker på…» i stedet for «prosjektet tar for seg….»

Bloggsjangeren åpner opp for å skrive uformelt, og du må også gjerne bruke humor. Ha alltid i bakhodet at noen kan misforstå, og spør oss gjerne om du er usikker på hvordan teksten oppfattes.

Bilder

Vi vil ha med bilde av deg når vi publiserer innlegget, og har du et illustrasjonsbilde av god kvalitet sender du oss dette også. Om ikke kan vi hjelpe deg med å finne et passende bilde.

I etterkant

Når blogginnlegget er postet på bloggen vil vi dele det i våre kanaler. Ofte kan det også være aktuelt å kontakte samarbeidsorganisasjoner eller medier. Del innlegget i egne kanaler når du eller kollegaen din har blogget.