Se inn i kroppen med ultralyd – Forskningstorget 19. og 20. september

av Hanne Strypet 12. september 2014

Forskningsdagene

gutt og far ser på ultralydbilde på VscanPå standen kan du prøve det håndholdte ultralydapparatet Vscan, som er på størrelse med en mobiltelefon. Med denne kan legene se inn i kroppen din, for eksempel hvordan hjertet slår eller om urinblæra er full! Ultralydapparat sender ut lydbølger – ultralyd – som reflekteres tilbake til maskina som lager et bilde av innsiden av kroppen.

«Jakten på ultralydbølgene» er et nettbrettspill der du blant annet spiller en delfin og en båt, som skal fange fisk ved hjelp av lydbølger og ekkolodd. På standen kan du prøve ut spillet,  og det går også an å laste det ned hjemme.

Vscan er utviklet av GE Vingmed i samarbeid med forskere ved NTNU. I 2009 ble det lille ultralydapparatet kåret til en av de beste innovasjonene av Time Magazine.

Ultralydundersøkelse av nyfødt. Foto: Geir Mogen

(Foto: Geir Mogen)

Med ultralyd er det mulig å undersøke indre organer uten å måtte gjøre et inngrep i kroppen. Forskerne i ultralydgruppa ved NTNU har nylig utviklet en ny teknologi som gjør det mulig for legen å se enda mer detaljerte bilder fra kroppens indre. Det gjør det mulig å undersøke hjertet til nyfødte barn som er født for tidlig. De har ofte små eller store hjertefeil, men det er vanskelig å se hvor alvorlig hjertefeilene er med dagens ultralydteknologi. Den nye teknologien vil trolig bli en del av ultraydapparater verden over etter hvert.

Du liker kanskje også