Psykisk helse på timeplanen

av Kristina Jones 17. oktober 2013

Nesten 200 Trondheimselever fra videregående skole og deres lærere tok turen da Verdensdagen for psykisk helse ble markert med foredrag, film, stands og diskusjon i dag. Verdensdagen for psykisk helse skal fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.

Klipper

Ruben Klipper engasjerte forsamlingen med fortellingen om sin oppvekst med diagnonsene Tourette og ADHD.

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge sto bak arrangementet sammen med Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk ved St. Olavs Hospital. Arrangementet skulle rette søkelyset på Verdensdagens slagord i år; «Se hverandre – gjør en forskjell», som handler om å forebygge mobbing og ensomhet, og gjøre oss bevisst på at vi alle kan utgjøre en forskjell i andres liv.

Gripende fortellinger

I sin åpningstale oppfordret varaordfører i Trondheim kommune Knut Fagerbakke alle til å være på vakt og se «det usynlige barnet», mens foredragsholder Ruben Klipper engasjerte forsamlingen med sin egen personlige historie.

Klipper snakket om sin oppvekst, og lot tilhørerne ta del i hvordan han opplevde å ha diagnosene Tourette syndrom og ADHD. Han fortalte om brutal mobbing, og om erfaringer med rus og psykiatri, men hans historie handlet også om støtte, håp og det å lykkes.

Fagfolk fra brukerorganisasjoner, tjenester og fra forsknings- og kompetansefeltet stilte på stand under arrangementet, slik at ungdommene fikk øke sin kunnskap om psykisk helse, og om hvor det er hjelp å få om man har det vanskelig.

Dagen ble avsluttet med visning av den sterke filmen «Engelen», som blant annet forteller hvor viktig det er å bli sett av de rundt seg. Filmen handler Lea som vokser opp i et hjem preget av manglende beskyttelse og rusmisbruk.

Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober. I Norge markeres dagen i perioden medio september til medio oktober.

Relatert blogginnlegg:

Se hverandre – gjør en forskjell

Du liker kanskje også