Nyttårsaften og vernebriller

av @NTNUhealth 16. desember 2014

Blogger: Anna Midelfartanna midelfart
Professor i øyesykdommer, Institutt for nevromedisin

Nyttårsaften er en gledens dag. Vi tar avskjed med det gamle året og vi gleder oss til det nye.

Nyttårsraketter som sendes opp mot himmelen er som et symbol på livet vårt i det store universet – kort og intenst får vi lov til å lyse opp og bety noe for våre kjære og venner.

Fyrverkeri

Fyrverkeri har lange tradisjoner og og blir brukt verden over til nyttårsfeiring. Foto: pixabay.com

Med barnslig glede lar vi oss imponere over nye fargeeffekter, lysende og sparklende stjerneformasjoner og lyskaskader mot himmelen.

Nå i adventdstidener er det mest jul vi tenker på. Men plutselig kommer nyttårsaften nærmere: Jeg er på kjøkkenet og hører noen lyder fra lekeplassen ovenfor huset vårt. Det lukter kjent i luften på verandaen, og jeg ser fire små gutter med en plastpose og med en brennende fakkel.

Så starter fyrverkeri med små raketter som skytes opp i forskjellige retninger fra lekeplassen. Litt tidlig start for å feire det nye året, og sikkert uten at foreldrene er blitt informert.

vernebriller

Men – mine bekymringer forandrer seg til overraskelse etter en nærmere observasjon: Skytebassen har en vernebrille og de tre andre står i trygg avstand. Det nytter!!!

 

Jeg sender min stille hilsen til kollega Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus i Bergen som med uslåelig pågangsmot i flere år leder kampanjen mot tragiske og unødvendige øyeskader ved nyttårsfeiringen. Enten selvpåført eller etter skader forårsaket av andre ved uforsiktig håndtering av potensiel farlig fyrverkeri.

Det gikk heldigvis bra på lekeplassen vår denne kvelden. Og da gjenstår det å minne de voksne om at barna har allerede lært å bruke vernebriller for å beskytte øynene ved fyrverkeri – og da er det ingen vei utenom for de voksne!

God jul og godt nytt år!

Du liker kanskje også