Blogger: Marte Stine Einstad, MSO Trondheim og medisinstudent (kull 13)

Tirsdag 11. februar trappet Medisinernes Seksualopplysning (MSO) mannsterke opp på NTNU Dragvoll med plakater og prøvetakingsutstyr – det var nemlig duket for Klamydiadagen!

MSO i både Oslo og Bergen har gjennomført dette for sine studenter flere ganger med suksess, og etter lang tids planlegging var det endelig klart for at Trondheimsstudentene skulle få det samme tilbudet.

Klamdag

For hva er egentlig en klamydiadag? Jo, det er en dag der medisinstudenter fra MSO står på stand og gir studentene på campus mulighet til å teste seg gratis for klamydia og mycoplasma genitalium.

Vi som hadde vært med på planleggingen var mildt sagt spente på hvordan dette ville bli mottatt blant studentene på Dragvoll, men det viste seg snart at det var det ingen grunn til å være. Gjennom aktiv informasjonsspredning og flotte flyers, var det snart mange studenter som tok turen innom, ja, faktisk så mange som nesten 200 i løpet av dagen.

Vi som stod på standen opplevde at mange av studentene synes dette var et fint tilbud, både med tanke på testmuligheter og en gylden anledning for å stille spørsmål generelt om kjønnssykdommer. Det var god stemning rundt standen med til tider stor pågang og glade MSO-ere som kom i snakk med mange interesserte studenter.

I samarbeid med Poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs Hospital og Sit Helsestasjon ønsket vi å gi studentene enkel tilgang til testingen, samt å spre informasjon om kjønnssykdommene vi testet for, i sær mycoplasma genitalium.

De færreste hadde hørt om denne sykdommen tidligere, og flere grep sjansen til å teste seg gratis hos oss, siden denne kjønnssykdommen ikke dekkes av smittevernloven og det ikke tilbys gratis testing og behandling på lik linje som ved klamydia.

I tillegg til dette fikk studentene som testet seg tilbud om å være med på en en forskningsstudie, der vi var interesserte i å sjekke prevalensen for mycoplasma  genitalium og prøvetakingsmetode for kvinner. Gjennom vårt samarbeid med Poliklinikk for kjønnssykdommer fikk alle som testet positivt på prøven tilbud om gratis behandling.

Vi opplevde at Dragvoll-studentene synes det var bra med testdag, og vi som arrangerte det synes absolutt at prosjektet var vellykket.

Nå gjenstår det bare å se om studentene på Gløshaugen er like flinke til å teste seg når vi arrangerer neste Klamydiadag til høsten!

Du liker kanskje også