Kjells framgang forbløffet legen

av @NTNUhealth 10. november 2014

Blogger: Anders RevdalAnders Revdal

Informasjonsansvarlig UNIKARD

Type 2-diabetikere som trente 4×4-intervaller i 12 uker forbedret både hjertefunksjon og kondisjon langt mer enn pasienter som trente moderat etter myndighetenes anbefalinger.

kjell-diabetes

Legen trodde ikke sine egne øyne, forteller Kjell Oddvar Heggvoll. Foto: Nils Heldal, Heldalcon

Inntil 400.000 nordmenn har type 2-diabetes, og selv om mange ikke merker symptomer har omtrent halvparten diastolisk dysfunksjon. Dette er en tilstand der venstre hjertekammer ikke fylles tilstrekkelig på grunn av stivhet i hjertet. Etter hvert kan den nedsatte funksjonen resultere i hjertesvikt.

I sitt doktorgradsprosjekt for CERG ved NTNU i Trondheim har Siri Marte Hollekim-Strand og hennes kolleger undersøkt om høyintensiv trening i form av 4×4-intervaller kan reversere diastolisk dysfunksjon blant pasienter med diabetes. En av deltakerne i studien var Kjell Oddvar Heggvoll, og resultatene etter 12 uker forbløffet både ham selv og legen hans.

– Legen trodde nesten ikke det var mulig. Etter 12 uker var hjertefunksjonen så god at jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne ha deltatt dersom jeg hadde vært like frisk da studien startet, sier Heggvoll til UNIKARD.

Det ble brukt ultralydteknologi for å måle hjertefunksjonen til deltakerne i studien. Hollekim-Strand bekrefter at 4×4-intervaller viste seg å være mest effektivt for hjertet til deltakerne.

– Dobbelt så mange fikk effekt på hjertefunksjonen med høyintensitetstrening sammenlignet med moderat intensitet, sier hun.

I tillegg til forbedret hjertefunksjon gav også intervalltrening større forbedringer i oksygenopptak enn moderat trening, og bare deltakerne i 4×4-gruppa reduserte langtidsblodsukkeret og kroppsmasseindeksen (BMI) signifikant.

De gode resultatene ble oppnådd til tross for at intervallgruppa brukte halvannen time mindre på trening hver uke enn deltakerne som trente moderat.

– Vår forskning understøtter at type 2-diabetikere må holde seg i form for å holde hjertet sitt ved like, sier Hollekim-Strand.

Les mer om studien og se videointervju med forsker Siri Marte Hollekim-Strand og deltaker Kjell Oddvar Heggvoll på Unicard sin blogg

 

Du liker kanskje også