Hudleger mobiliserer mot hudkreft

av @NTNUhealth 14. mai 2014

karina.bjorkedal

 

 

 

Blogger: Karina Bjørkedal

I dag gjennomfører hudleger over hele Europa en screening- og kampanjedag for å forebygge hudkreft og oppdage sykdom på et tidlig stadium. På St. Olavs Hospital fikk over hundre personer undersøkt føflekker i løpet av dagen.

– Føflekkreft er en av de få krefttypene du selv kan se, og dermed få fjernet i tide. Derfor er det viktig å være årvåken, forteller overlege Ellen Marie Bjørge ved St. Olavs Hospital, som er koordinator for kampanjen i Trondheim.

 

Kreftforeningens stand

Marit Svisdahl og Ellen Marie Bjørge på stand i Kunnskapssenteret

 

Hudavdelingen ved St. Olavs Hospital har, sammen med to privatpraktiserende hudleger ved Trondheim hudlegesenter, satt av hele dagen til undersøkelser. Med fire undersøkelser i timen har de i løpet av dagen fått undersøkt 110 personer. Alle personene følges opp, og tilbys fjerning av eventuelt mistenkelige føflekker.

 

– Føflekkreft er en «enkel» sykdom å forebygge. Det viktigste tiltaket er å unngå å bli solbrent, ved å bruke solkrem med høy faktor, ta pauser fra sola når den er på det sterkeste eller bruke klær som beskyttelse forteller Marit Svisdahl fra Kreftforeningen. I anledning kampanjedagen har Kreftforeningen stand i Kunnskapssenteret, St. Olavs Hospital. Les mer om Kreftforeningens arbeid.

 

 

Føflekkreft øker mest

I går ble det lagt fram nye tall Kreftregisteret som omfatter femårsperioden fra 2008 til 2012. Tallene viser blant annet at føflekkreft er den kreftformen som øker mest, og det er hos eldre menn man ser den største økningen. Kreftformen skyldes i hovedsak overdreven soling, og drøyt 1700 nordmenn fikk diagnosen i 2012

 

Stand Kreftforening

Nyt sola -unngå å bli solbrent!

 

EUROMELANOMA
Kampanjedagen er en del av en europeisk kampanje som skal sette fokus på hud- og føflekkreft – som på fagspråket kalles melanom. I Norge arrangeres kampanjen av norske hudleger (dermatologer) for å sette fokus på hvordan man kan forebygge og oppdage hud – og føflekkreft på et tidlig stadium. Prosjektet gjennomføres i mer enn 30 land på tvers av Europa, og hudleger over hele Norge deltar

Du liker kanskje også